Donderdag 1 november 2012    i buttonvos caspar
 
Caspar Vos piano
 

 

Caspar Vos is de winnaar van de ‘Koffie bij de Piano’-serie van het Theater aan de Parade te ’s-Hertogenbosch, seizoen 2010-2011.

 

Caspar Vos (1988) begon op 6 jarige leeftijd met pianospelen. De eerste zes jaar kreeg hij les van Hans de Leeuw en op 12-jarige leeftijd stapte Caspar over naar Frank Peters, hoofdvakdocent aan het Artez conservatorium in Arnhem. Bij hem volgde Caspar vijf jaar privélessen en op 17-jarige leeftijd werd Caspar toegelaten tot de vooropleiding van het Arnhems conservatorium. Een jaar later begon hij daar zijn bachelor opleiding. Hier kreeg hij lessen bij Frank Peters, Frank van de Laar en Sepp Grotenhuis. Caspar studeert sinds 2009 aan het Amsterdamse conservatorium bij Jan Wijn. 

Hij speelt werken van Albeniz, Haydn, Liszt en Medtner.

 

scarabeeZaterdag 3 november  2012    i button
Thema: 
 Scarabee ensemble
Wendy Wouters blokfluit
Marieke Rigterink  blokfluit
Hilde de Wolf blokfluit
Martijn Verburgh  gamba
Eelco Kooiker  klavecimbel

 

Voor deze gelegenheid is het blokfluit Scarabee-trio uitgebreid met gamba en klavecimbel.

 

Ensemble „Scarabee“ draagt de naam van de kever, die door de oude Egyptenaren als heilig werd beschouwd: men veronderstelde dat de scarabee de zon elke dag opnieuw langs de hemelbaan rolde en dat hij de mensheid geluk bracht.

Het ensemble werd opgericht in 1995 door musici, afgestudeerd aan diverse Nederlandse conservatoria. Het ensemble geeft sindsdien regelmatig concerten, zowel in Nederland als daarbuiten. 

De leden van het ensemble „Scarabee“ spelen op hand gebouwde instrumenten, vervaardigd naar originelen, die terug te vinden zijn in diverse musea in Europa.


Op het programma: ware juweeltjes uit de barok, gecomponeerd in diverse Europese landen.  De muziek is soms lyrisch en warm van klank, dan weer vrolijk en feestelijk.

 

Donderdag 8 november 2012    i buttonHarry-Burg-Gulickx1
Thema: 

Harry Burg Gulickx

zanger, verteller
Jan Graumans gitaar
 

Harry Burg Gulickx  zingt en vertelt over een zoon, die na de dood van zijn moeder terugkijkt op ervaringen met haar in zijn kindertijd en latere perioden van zijn leven. Hij herinnert zich vele momenten van liefde, tederheid en geluk, maar ook van onbegrip, woede, verwarring en verdriet, wanneer zijn moeder niet lang na het overlijden van zijn vader dementeert. Als zij sterft beseft zij dat zelfs de dood de band tussen moeder en zoon niet verbreekt.

Naast gloedvol gezongen chansons, fado’s en ballads maken muzikale stukken uit de Barokperiode deel uit van zijn programma.

 

Zaterdag 10 november  2012    i buttonAsteria Ensemble
 
 Asteria Ensemble
Sytse Buwalda countertenoor
Saskia Spinder gitaar
Ferdinand Binnendijk  mandoline
 

 De internationaal bekende countertenor Sytse Buwalda richtte eind 2011 hetAsteriaEnsemble op. Dat deed hij samen met gitariste Saskia Spinder, winnares van het IJsbreker Gitaar Concours en finaliste van het prestigieuze Concours de la Guitare in Parijs. Nog in hetzelfde jaar vroegen zij de jonge mandolinist  Ferdinand Binnendijk, winnaar van onder andere het Prinses Christina Concours 2011, om de gelederen te komen versterken.

Dat deze combinatie bijzonder is in samenstelling en niveau blijkt al uit de medewerking van grote componisten. Zo schreven de beroemde Cubaanse Leo Brouwer, zijn meermaals bekroonde Griekse collega Victor Kioulaphides en de Nederlandse grootmeester Daan Manneke speciaal voor dit ensemble enkele werken. 


Daarnaast staan eigen arrangementen van onder andere de Siete Canciones populares Españolas van Manuel de Falla op het programma.

 

 


Donderdag 15 november 2012    i buttonDasha Beltiukova Vital Stahievitch Ruth Willemse
Thema: 
 
Dasha Beltiukova fluit

Vital Stahievitch 

Ruth Willemse

piano

mezzo-sopraan

Hun programma, een voorbereiding op een concert in de Filharmonie van Minsk, staat in het teken van Wit-Russische en Nederlandse muziek. Uitgevoerd wordt werk van Escher, Brandt Buys, Beltiukov, Abeliovich. Maar ook Schumann en Liebermann komen aan bod.  

Zoals voor veel inwoners uit Belarus of te wel Wit-Rusland er niet veel kennis is over Nederland, is dat ook omgekeerd. Dit concert geeft een blik in de muzikale keuken van deze landen.

fluitharpduoZaterdag 17 november  2012    i button
Thema: 
 FluitHarp Duo
Vera Kool harp
Egbert Jan Louwerse  fluit

 

Het FluitHarp Duo presenteert een nieuw programma met componisten die geboren zijn tegen het einde van de 19e eeuw en sterk beïnvloed door de componist Claude Debussy. In Frankrijk rond de eeuwwisseling aan het begin van de twintigste eeuw gebeurde alles, en dan met name in Parijs, dat in die periode het culturele centrum van de wereld was. Tijdens dit “Fin de siècle” wordt in de muziek enerzijds de romantiek voortgezet, anderzijds ontstaat de nieuwe impressionistische muziek.

Het FluitHarp Duo zal verschillende stijlen laten horen van Franse, Engelse en Nederlandse componisten geboren in deze periode.

 

 

Donderdag 22 november 2012    i buttonAnna Azernikova
Thema: 
Anna Azernikova

sopraan

Basia Shulman piano
 

Russische liederen en pianominiaturen van o.a. Glinka, Tsjaikovski, Rachmaninov en Sjostakovitsj.   Een programma dat met Russische liederen en pianominiaturen, een kleine anthologie geeft van de 19e en 20e eeuw. 

De twee Russische musiciennes, geboren en getogen in Moskou, laten het publiek proeven van het rijke muziekpalet dat hun land te bieden heeft.  Zowel bekende als in Nederland nog niet gehoorde composities, die in Rusland gelauwerd zijn, worden vertolkt. Met werken van Michail Glinka, die wordt gezien als de vader van de Russische klassieke muziek tot Dmitry Sjostakowitsj, één van de meest bekende Russische componisten van de 20e eeuw.

 

blowup blaasoctetZaterdag 24 november  2012    i button
Thema: 
 Fluteoctet Blowup!
Gaelle Dohen picollo, fluit, altfluit
Ivo Visser  picollo, fluit, altfluit
Egbert Jan Louwerse  picollo, fluit, altfluit
Noor Kamerbeek fluit, altfluit
Froukje Wiebenga  fluit, basfluit
Danielle Klootwijk fluit, altfluit, basfluit
Ned McGowen fluit, contrabasfluit
Dominy Clemens fluit, subcontrabasfluit

 

Fluitoctet BlowUp!, sinds 2007 actief op de concertpodia, bestaat uit acht (dwars)fluitisten en functioneert als een kamermuziekensemble. De volgende instrumenten worden bespeeld: subcontrabas, contrabas, bas, alt, c-fluit en piccolo. Het bereik is te vergelijken met dat van een koor of strijkorkest en suggereert de klank van een (levend) orgel.

De afgelopen muziekseizoenen is er voor Blow Up! bestaande muziek bewerkt en nieuwe composities geschreven: van motetten uit de renaissance tot en met hedendaagse muziek. Het ensemble verdiept zich daardoor in diverse speelstijlen uit de muziekgeschiedenis.

 


Donderdag 29 november 2012    i buttonArtonis Pianotrio
Thema: 
 Artonis Pianotrio
Anouk Brokaar viool
Willem Stam  cello
Frank Oppedijk piano

De leden van het trio studeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Dmitri Ferschtman, Vera Beths en Naum Grubert. De afzonderlijke leden van het trio wonnen prijzen op talrijke concoursen en traden veelvuldig op in binnen- en buitenland. Al binnen drie maanden na de oprichting werd het Artonis Pianotrio door het Storioni Trio genomineerd voor de Storioni Festival Prijs.

Het trio is met grote regelmaat in concerten te beluisteren in zowel traditionele programma's als in bijzondere projecten.   
Zij spelen pianotrio’s van Mendelssohn en Sjostakovitsj.