Donderdag 4 april 2013    miranda trioi button

MiRanDa Trio


Mirjam Rietberg harp
Anna Azernikova zang
Dasha Beltiukova fluit


Het MirAnDa Trio met de bijzondere bezetting van harp . zang en fluit brengt even zo bijzondere muziek in een zeer gevarieerd en interessant programma: Vin du Tsar.  

Volgens een plaatselijke overlevering zou tsaar Nicolaas de Tweede tijdens een officieel bezoek aan Frankrijk in 1908 zo genoten hebben van de wijnen van Thézac dat hij er onmiddellijk duizend flessen van bestelde en Franse wijnboeren besloten hun wijn naar hem te noemen. In de 19e en begin 20e eeuw zijn de Russisch-Franse contacten echter niet alleen van gastronomische aard, maar liggen die vooral op het culturele vlak. Uit deze tijd speelt het trio werken van Debussy, Gaubert, Ravel, Caplet, Saint-Saëns, Ippolitov-Ivanov, Dargomijsky en Glinka.

 

Zaterdag 6 april 2013    blaak martijn en stefani button
 
 Pianoduo Martijn en Stefan Blaak

 

Het pianoduo Martijn en Stefan Blaak studeerde cum laude af en won vele prijzen in binnen- en buitenland.  De broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië en Frankrijk. Concerten van hen werden uitgezonden voor radio en tv door omroepen als NTR, AVRO, TROS, VPRO, Concertzender, Westdeutsche- en Bayerische Rundfunk.

 

Martijn en Stefan ontvingen "De Voorziening", een beurs voor jonge excellerende musici. Mede in het kader hiervan studeerden zij bij Ton Hartsuiker. Ook speelden zij in "Het Debuut", een concerttournee langs alle grote concertzalen van Nederland, o.a. Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag en Muziekcentrum Vredenburg Utrecht, waar ze tegenwoordig regelmatig te gast zijn.

Zij spelen tijdens dIt lunchconcert werken van Mozart, Schubert en Mendelssohn.

 

Donderdag 11 april 2013 jacobs lisa en ksenia kouzmenko   i button
 

 

Lisa Jacobs viool
Ksenia Kouzmenko piano
 

Op pas 17-jarige leeftijd maakte Lisa Jacobs haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband als soliste met veel orkesten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers juichend werd ontvangen. Lisa won verscheidene eerste prijzen op (inter)nationale concoursen, ontving talloze beurzen in Nederland, Italië en Frankrijk en was meerdere malen te beluisteren op de nationale en internationale televisie en radio.

Kesenia Kouzmenko (Wit-Rusland) werd geboren als dochter van een pianistenechtpaar. Als 7-jarige werd ze aangenomen op het Nationaal Muziekcollege te Minsk, op haar 18de cum laude afgestudeerd. Ze vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekacademie, waar ze, eveneens cum laude, haar master haalde als concertpianist en docent, in pianobegeleiding en kamermuziek. In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yoeri Egorov Foundation.


In dit lunchconcert mooie Romantiek met Schumann, Brahms en Ysaÿe.

Zaterdag 13 april 2013    haydn trioi button
 

Haydn Trio

Wout van den Berg fluit
Wouter Mijnders cello
Arie Broers piano


Drie gerenommeerde musici zijn sinds het begin van het seizoen 2005-2006 een samenwerkingsverband aangegaan in het Haydn Trio.  
De bijzondere combinatie van fluit, cello en piano vindt zijn oorsprong in de tweede helft van de achttiende eeuw. Hoewel wat minder populair wellicht dan het pianotrio of het strijkkwartet, toch is er voor fluit-cello-piano ook een respectabel aantal meesterwerken geschreven. Het trio brengt:


Een ‘fantastisch’ programma.....!

Laat u meevoeren door de klanken van die zeldzame creatieve geesten die in staat zijn om u binnen enkele minuten in een ‘fantastische’ wereld van uiterst originele invallen te brengen, vaak geïnspireerd door poëzie, mythologie en religie; waar ambacht spel wordt, werkelijkheid droom, aarde hemel...

Het trio voert werk uit van Haydn, Roussel, Schumann, Debussy, Chopin en Gerswin.

 

AmatiTrioDonderdag 18 april 2013    i button
 
 Amati String Trio
Gil Sharon viool
Ron Ephrat altviool
Floris Mijnders cello


Het Amati Ensemble werd in 1992 opgericht door de befaamde violist Gil Sharon, tevens artistiek leider van het ensemble. In Nederland en ver daarbuiten is het ensemble inmiddels bekend voor de grote variatie in de programmakeuze en de hoge kwaliteit van de uitvoeringen.

Sinds 1995 heeft het ensemble een eigen kamermuziek serie in Maastricht. De uitvoeringen zijn een inspiratie voor musici en publiek en onder de kenners en liefhebbers inmiddels een traditie.


Het Amati Ensemble staat voor kennis, kunde en vakmanschap, voor de individuele beleving van het plezier in het samen musiceren en het doorgeven van deze traditionele waarden van de kamermuziek aan de komende generatie.

Op het programma o.a. Mozarts Divertimento KV 563!

 

Zaterdag 20 april 2013   bouwer fleur en martijn willers i button
 

 

Fleur Bouwer klarinet
Martijn Willers piano


Fleur Bouwer en Martijn Willers vormen sinds 2007 een vast duo. Zij traden ondermeer op in de serie Young Professionals in Music en speelden enige tijd voor de Stichting Muziek in Huis. Daarnaast waren zij samen met violiste Maria Milstein te horen in de serie Het Debuut 2008.

Uit deze succesvolle samenwerking ontstond Trio Contrasten. Fleur en Martijn zijn beiden groot liefhebbers van de kamermuziek en hebben een breed repertoire, van de meesterwerken van Schumann en Brahms, tot minder vaak gehoorde muziek van bijvoorbeeld Ton de Leeuw. Tijdens de concerten staat naast het musiceren op het allerhoogste niveau de communicatie met het publiek voorop.

 

Donderdag 25 april 2013    verheijden basi button

THEMA :  Pianorecital

Bas Verheijden  

 

Bas Verheijden studeerde met onderscheiding af bij Jan Wijn en werd daarna als enige Nederlander ooit aan genomen aan de befaamde Accademia Pianistica incontri col Maestro te Imola. Hij volgde masterclasses bij o.a. Maria João Pires (waarvan de Avro een documentaire maakte) en won onder meer het Internationale Muziekconcours Scheveningen in 1997 en de Vriendenkransconcours van Het Concertgebouw in 1998 (samen met duopartner Niek van Oosterum).


Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 2000 veertien avonden achtereen Rachmaninovs Derde Pianoconcert uitvoerde in alle grote zalen van Nederland, samen met het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Roland Kieft. Van het slotconcert in het Concertgebouw werd een live-cd uitgebracht. 
Solo-recitals gaf Verheijden onder andere in de Serie jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en de serie Jonge virtuozen van de Beurs van Berlage, in De Vereeniging in Nijmegen, etc.


Hij speelt werk van zijn onlangs uitgekomen derde cd “Trick or Treat” uitgekomen met daarop “kunstjes en snoepjes” uit de hoge hoed van de pianoliteratuur van o.a Schubert , Alkan, Chaminade, Chopin en Doucet.

 

 

Zaterdag 27 april 2013    blijdorp lidyi button
 
Lidy Blijdorp cello
Tobias Borsboom piano


Op 11-jarige leeftijd werd Lidy Blijdorp toegelaten tot de afdeling jong talent van het Conservatorium in den Haag, waar ze studeerde bij Monique Bartels. Ze vervolgde haar studie bij Michel Strauss aan het Conservatoire National Súperieur in Parijs. In 2011 behaalde ze hier haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding: 1ière Prix a l'Unanimité, avec félicitations du jury.

 

Lidy behaalde meerdere prijzen, o.a. bij het Prinses Christina Concours, de Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Amsterdamse Cellobiënnale en het Grachtenfestival Conservatoriumconcours. Lidy geeft veel concerten, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Zo opende ze afgelopen februari het Hermitage festival in St-Petersburg met het celloconcert van Dvorak. Lidy's bespeelt een Silvestre cello, haar ter beschikking gesteld door het NMF.

 

Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) krijgt zijn eerste pianolessen op de muziekschool in Leidschendam bij Denise Overeem en later Farida Zejnal. Al gauw wint hij diverse jeugdconcoursen. Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, nodigt Giacometti Tobias uit om bij hem te studeren op de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht. Tobias studeert bij Paolo Giacometti tot 2007.  Hij volgt masterclasses en verschillende (kamer)muziekcursussen waaronder Feistritz (Oostenrijk), het Orlando Festival en de Holland Music Sessions. Tobias wint in 2006 met het pianotrio met Lidewij Faber en Barbara Boeters het Concertgebouw Entree Kamermuziekconcours. En een jaar later, in 2007, bereikt Tobias de halve finale van het YPF-concours (Young Pianists Foundation) en wint daarbij de prijs voor beste vertolking van Nederlands compositie na 1914. In datzelfde jaar maakt hij een tournee door Amerika en Canada, waar hij optreedt in Los Angeles, San Francisco en Vancouver.

 

In 2011 voltooit Tobias de Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt daar zijn studie voor de master. Hij wint hij de Grand Dominique (2012, Venlo), een pianoconcours voor studenten die studeren aan conservatoria in België, Nederland en Duitsland en hij is succesvol op onder andere het Storioni Festival Concours (2011) en het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2012). Tobias organiseert in juni 2012 in samenwerking met Artmotion 'La Route du Piano', een pianomarathon in Nijmeegse woonkamers. Op dit moment is Tobias Borsboom in zijn tweede jaar van de Masters of Music studie bij Jan Wijn.

Op het programma werken van o.a. Moussorsky en Bach