Donderdag 2 mei 2013    i buttontango aliado
 
 Tango Aliado
Françoise van Varsseveld viool
Lucas Stam cello
Mariken Zandvliet piano
Gert Wantenaar bandoneon

 

Geïnspireerd door jazz en componisten als Bach, Bartók, Ravel, Debussy en Stravinsky, heeft Astor Piazzolla de Argentijnse tango in de jaren vijftig een nieuw muzikaal jasje gegeven. De nieuwe muziek met de tegendraadse ritmiek, hamerende staccato’s en tempowisselingen strookte niet met de gepolijste en commercieel aantrekkelijke traditionele tango, zoals die in Argentinië in de mode was.

De leden van Tango Aliado – ‘aliado’ betekent in het Spaans ‘verbonden’ – zijn bondgenoten op een ontdekkingsreis naar het werk van Piazzolla en andere tango grootmeesters. Tango Aliado zal verschillende arrangementen van hun adembenemende composities ten gehore brengen.

Zaterdag 4 mei 2013    i buttonOlga Mustafeava
Thema: 
Piano Duo Olga Mustafeava en Bernhard Touwen
   

Olenjka Mustafaeva werd geboren op 12 Juni 1979 in St. Petersburg (Rusland). Gestimuleerd door haar moeder begon zij op vierjarige leeftijd met pianospelen. Vanaf haar vijfde levensjaar volgde ze de lessen in de muziekschool in haar geboorteplaats en begonnen haar eerste openbare optredens. Olga was als elfjarige winnaar van de “eerste Tchaikovsky Leningrad Competitie voor jonge pianisten”. Hierna volgden vele concertuitnodigingen in het buitenland : Finland, Engeland, Duitsland en Oostenrijk.

 

In resp. 1994 en 1996 behaalde Bernhard Touwen zijn pianodiploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Aquiles Delle Vigne. Als pianist begeleidt hij koren en zangers en treedt hij ook solistisch op.

 

Samen met de Russische pianiste Olenjka Mustafaeva vormt hij een een pianoduo. Het klassiek-romantisch repertoire staat centraal tijdens hun concerten.

 

“Blikvanger van de dag was zonder meer pianiste Olga Mustafava. Naast de inzet van haar Oost-Europese charme, overtuigde zij door een ragfijn toucher, fabuleuze techniek en geraffineerde programmakeuze” (Den Bosch pianoconcours "koffie bij de piano")

 

 

Donderdag 9 mei 2013    
Hemelvaartsdag: geen lunchconcert 
 
Zaterdag 11 mei 2013    i buttonKurios klarinetkwartet
Thema: 
 
 
Judith van der Plas  1e klarinet
Boukje Musch  2e klarinet/es-klarinet
Mark Snitselaar
 3e klarinet/basklarinet
Peter Koetsveld  3e klarinet/basklarinet

 

Op 1 februari 2002 kwam het kwartet voor het eerst in Zeist bij elkaar op initiatief van Peter Koetsveld. Met de oprichting van het Kurios Klarinetkwartet ging een droom van hem in vervulling. Vele concerten volgden waaronder vele nationale en twee internationale tournees. In 2006 werd de eerste cd opgenomen met o.a. een speciaal voor het kwartet gecomponeerd werk van Frank den Herder.De tweede cd, die de titel ‘Heerlijk’ kreeg, kwam uit in 2011.

Het kwartet heeft in de loop der jaren lessen gevolgd bij Herman Braune, Sjef Douwes, Jan Jansen (1e klarinettist van het Nederlands Klarinetkwartet) en Lars Wouters van den Oudenweijer.

 

Op het programma staat o.a. de hoogromantische Serenade, opus 55 van Robert Stark. Dit werk dat origineel geschreven is voor twee klarinetten en twee fagotten, maar waar de componist wel bij opmerkte dat de fagot partijen vervangen kunnen worden door basklarinet en bassethoorn, wordt door het kwartet met twee basklarinetten uitgevoerd. Verder wordt het klarinetkwartet van de Nederlandse componist Willem Stoppelenburg, dat de titel Fin de Siècle kreeg uitgevoerd. Naast deze werken o.a. het Divertimento van Alfred Uhl, Klezmer Triptych van Mike Curtis en een prachtig arrangement van de Danse van Claude Debussy.


Donderdag 16 mei 2013    to be sungi button
 
 To Be Sung
Elisa Roep sopraan
Fie Schouten klarinet
Eva van de Poll cello
 

Fie Schouten, Eva van de Poll en Elisa Roep, alle drie afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, doen als trio To be Sung een geheel eigen ontdekkingstocht naar nieuw repertoire waarin de sprekende, warme klanken en expressiemogelijkheden van hun lyrische instrumenten het meest tot hun recht komen.
 Naast bestaande composities voert To be Sung vooral speciaal voor haar geschreven werk uit. Van over de hele wereld wordt zij benaderd door componisten, jong en oud, die geïnspireerd raken door hun bijzondere samenstelling.


Haar repertoire omvat oude traditionele melodieën en hedendaagse muziek in zijn diversiteit.

To be Sung was de afgelopen jaren te horen op diverse festivals en podia in Nederland en in het buitenland.

 

Zaterdag 18 mei 2013    
Pinksterzaterdag / Jazz in Duketown: geen lunchconcert
 
Donderdag 23 mei 2013    just florian 2i button
 
Sabine Wüthrich sopraan
Florian Just bariton
Daniël Kramer piano
 

“Auch kleine Dinge können uns entzücken”.

Met deze -lichtelijk ironische- woorden begint Wolf zijn indrukwekkende cyclus korte liederen op vertalingen van Toscaanse rispetti: het Italienische Liederbuch

Bij deze meesterwerken op schaal -sommige liederen duren minder dan een minuut- draait het allemaal om de liefde, en dat staat in lang niet in alle gevallen gelijk aan zoete romantiek. Alledaagse straatscènes worden afgewisseld met wanhoopskreten van verlangen, jaloers gekissebis en kordate afwijzingen. Ook blijkt een verliefde serenade soms best vals te klinken en hebben de dames niet zelden de broek aan.

Een selectie uit de mooiste liederen uit deze muzikale soapserie op niveau en aaneen geregen in een wervelende semiscenische voorstelling.

 

 

Zaterdag 25 mei 2013    oriontrioi button
Cileke Angenent altmezzo
Ephraim van IJzerloo
cello
Wolter Willemsen piano
 

Hoewel slechts een select aantal componisten op het idee kwam om voor de combinatie zang, cello en piano te schrijven, heeft het trio een breed repertoire opgebouwd. Van Gregoriaans via Bach, Mendelssohn, Brahms, Dvorák tot Hindemith, Poulenc met uitstapjes naar de lichte muziek.

De liederen die Cileke Angenent met haar warme stem vertolkt worden afgewisseld met instrumentale muziek, solistisch en duo in een programma genaamd: "Door de eeuwen heen met cello, zang en piano".

 

 

Donderdag 30 mei 2013    i buttonkhaldei trio
 
Pieter Jansen viool
Barbara Baltussen piano

 

In een zeer gevarieerd programma brengen Pieter Jansen en Barbara Baltussen, gepassioneerde Belgisch musici drie bekende en minder bekende parels uit de literatuur voor viool en piano. Beethoven hoeft niet meer voorgesteld te worden. Zijn vierde sonate is kort maar zeer krachtig, onstuimig en passioneel. George Enescu is vooral gekend als een van de grootste violisten van de eeuw, maar was ook een fantastisch componist. Zijn derde sonate ‘dans le caractère populaire roumain’ is een meesterwerk dat Roemeense folklore invloeden verenigt met de kleuren van het Frans impressionisme. Drie unieke werken, bulkend van onrust, passie en originaliteit.