Zaterdag 1 juni 2013    albracht cindyi button

 
 
Roeland Gehlen viool
Cindy Albracht viool
Bart Peters altviool
Meintje de Roest altviool
Inge Grevink cello
   

Het Gelders Strijkkwintet is een uniek ensemble: vijf Nederlandse musici met internationale carrières vormen het enige vaste strijkkwintet dat Nederland rijk is. Tijdens de tournee door Japan van Het Gelders Orkest in 2009 gaven de vier musici hun eerste concert. Dit beviel zo goed dat al snel een hecht ensemble is ontstaan.

 

De musici zijn vertrouwd geraakt met de Europese muziektraditie door het spelen in orkesten als Berliner Philharmoniker, Mahler Chamber Orchestra, Mahler Jugend Orchester en European Union Youth Orchestra en studeerden aan conservatoria in heel Europa. Momenteel werken zij als aanvoerders in Het Gelders Orkest. Kamermuziek geldt voor allen als grootste inspiratiebron.

Zij spelen tijdens dit lunchconcert werk van van Vugt, Bruch en Mozart.

 

Woensdag 12 juni 2013    i button
DenBoschHervKerk
 
Extra avond-concert in de
Grote Kerk 's-Hertogenbosch
Kerkplein 20
's-Hertogenboch
Aanvang : 20.00 uur
 

“Concert voor fijnproevers”

 

Het wordt inmiddels een traditie om naast de 75 lunchconcerten per jaar in Podium Azijnfabriek ook regelmatig concerten op andere “inspirerende locaties” te organiseren.  In voorgaande edities waren het Stadhuis aan de Markt en het Jheronimus Bosch Art Center het decor.  Dit jaar, op 12 juni a.s.,  is het de Grote Kerk op het Kerkplein in het centrum waar om 20.00 uur een zeer speciaal concert wordt gegeven.  Zoals de titel aan geeft, een concert voor fijnproevers.

 

Voor de pauze een uitvoering van het programma “Ospedale della Pieta”, barok door het Euterpe Baroque Consort o.l.v. Bart Rodyns.  Dit programma is een ode aan de “Ospidale” in Venetie, weeshuizen waarvan de functie indertijd langzaam veranderde van opvanghuis naar muziekschool. Een kweekvijver van muzikaal talent dat in de barokperiode een belangrijke bijdrage leverde aan het muzikale establishment. Het Euterpe Baroque Consort speelt werken van Vivaldi en Venetiaanse tijdgenoten zoals Scarlatti en Caldara. De uitvoering geschiedt op de barokinstrumenten en de cantates worden gezongen door de sopraan Sarah van Mol. 

 

Na de pauze staat “L’Orgue expressief ou Harmonium” op het programma, pure expressieve romantische muziek voor strijkers (2 violen en cello) en ….. het harmonium.  Werken van C. Franck, Dvorak, Vitali, Charlier en Kreisler.  In deze originele bezetting mocht dit ensemble al vele uitvoeringen in binnen- en buitenland geven die geloofd en geprezen werden door de culturele media.

 

Het ensemblegezelschap bestaat uit :  Bart Rodyns (artistiek leider, klavecimbel en harmonium), Tijmen Wehlburg ((barok)viool), Martine Beenaert ((barok)viool), Sarah van Mol (sopraan) en Tine van Parys ((barok)cello).

  

Bart Rodyns en Tijmen Wehlburg zijn voor de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch geen onbekenden: ook op het onlangs gehouden Festival Kamerklanken oogden zij veel succes op een van de locaties in de bezetting harmonium en viool, een zeker niet allerdaagse bezetting.  Dat succesvolle optreden vormde de aanleiding om hen in deze uitgebreide ensemblebezetting te vragen dit concert te verzorgen.

 

Dir concert valt de buiten regulaire lunchconcertcyclus. Gezien de te verwachten grote belangstelling wordt geadviseerd om tijdig kaarten te kopen. Deze zijn voor €. 10,= vanaf 1 mei verkrijgbaar via de voorverkoopadressen, bij kassa van podium Azijnfabriek tijdens de lunchconcerten en via deze website. Vrienden van de Stichting krijgen korting en betalen slechts €. 8,= .  

Klik HIER voor nadere informatie en kaartverkoop!

Donderdag 6 juni 2013    i buttonRyanne Hofman
 
Ryanne Hofman klarinet
Hanna Shybayeva piano

 

In ‘Romantiek & all that Jazz’ een selectie van componisten die van grote invloed waren op elkaars muziek en een grote sprong voorwaarts maakten in de muzikale taal van de 20e eeuw. Het programma volgt een lijn door de tijd en de mate van ontwikkeling die deze componisten doormaakten, beginnende bij de aartsconservatieve Camille Saint-Saëns. Debussy was een van de eerste componisten om de elementen uit de nieuwe jazz in zijn muziek te gebruiken, gevolgd door Stravinsky. Leonard Bernstein ging nog een stapje verder. De klarinet sonate was zijn allereerste gepubliceerde werk en geeft al een hint van de thema’s uit Bernsteins latere West Side Story. Piazzolla begon zijn carrière ook als klassieke componist, maar ging al snel helemaal op in het componeren van experimentele tango-jazz muziek, en veranderde voor altijd onze kijk op de tango.

 

Over pianiste Hanna Shybayeva:

 

"...ongewoon krachtig, technisch begaafd, gedifferentieerd in kleur, en door en door professioneel...' [Dagblad Trouw]

 

Donderdag 13 juni 2013    i buttonDaniel Kool

 

Daniël Kool

piano

 

Daniël Kool (1986) speelt piano vanaf zijn vijfde en won na vier jaar een regionaal concours. In 1997 werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent, waar hij studeerde bij Marjes Benoist. Hij sloot zijn Bachelor en Masteropleiding cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam, onder leiding van Mila Baslawskaja. Ook volgde hij diverse cursussen in binnen- en buitenland.

Daniël is een gerespecteerd en veelgevraagd solist en kamermusicus..

 

Daniël treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. In 2003 maakte hij zijn debuut in Carnegie Hall New York. In 2005 maakte hij een tournee door de VS met een klarinettrio en gaf verschillende concerten in San Fransisco en Los Angeles. In 2008 had hij een tournee met zangeres Bernadeta Astari in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook is Daniël al te horen geweest in veel van Nederlands grote zalen, waaronder het Concertgebouw en Vredenburg. Ook concerteerde hij meerdere malen als solist met verschillende orkesten.

 

In het lunchconcert speelt hij o.a. de pianosonate van Beethoven, opus 109.

 

Zaterdag 8 juni 2013    i buttoneva van grinsven
 
Eva van Grinsven saxofoon
Yuri van Nieuwkerk piano
Dudok Kwartet

In verschillende instrumentale samenstelling wordt werk van Bruch, Brahms, Bozza en Busch uitgevoerd door Jong Nederlands Toptalent.

Eva van Grinsven (met het Berlage Saxophone Quartet) en Yuri van Nieuwkerk (met violiste Rosanna Phillippens) zijn dit jaar laureaten van de Dutch Classical Talent Tour and Award.

Met het Dudok Strijkkwartet heeft Eva van Grinsven onlangs een prachtige cd uitgebracht.

 

 

Zaterdag 15 juni 2013    zewald celestei button
 
Celeste Zewald klarinet
Ivana Poparic cello
Klára Würtz piano


Het laatste lunchconcert van het seizoen 2012-2013.

Spetterend einde van het concertseizoen met werken van o.a. Bruch, Schumann en Loevendie: daar staan de drie gelouterde musici wel voor in.
Uit de pers:

Céleste Zewald:

'een klarinettiste met een flexibel geluid, waar ze van alles mee kan, qua karakter en dynamiek- warm maar ook dragend, een eigen geluid dat zich uitstekend in een orkest laat inpassen maar ook een heel persoonlijke klank heeft' .
(Preludium programmablad van het Concertgebouworkest)

Klára Würtz:
'Her basic approach combines true sophistication and temperamental verve.These are, in the best sense, instinctual interpretations and above all her inclination to let the music speak for itself, (...).'
(International Music Review)

Ivana Poparic:

'Samenwerken met Ivana was een feest! Haar natuurlijke muzikaliteit, haar techniek, haar affectie met de muziek en het meest belangrijke, haar absolute toewijding en vastberadenheid...'.

(Danil Safran, cellist)