Donderdag,  1 mei 2014   i button   

Ottoemezzo


Otto-e-Mezzo

Blazersensemble Otto-e-Mezzo bestaat uit professionele musici, studenten van het Fontys conservatorium Tilburg en gevorderde amateurs uit de regio. In de basis is otto-e-mezzo een blaasoctet bestaande uit twee hobo's, twee klarinetten, twee hoorns en twee fagotten.

Voor dit concert is het uitgebreid met enige slagwerkers. Zij spelen onder meer Dvořáks Serenade in D, Op. 44 en Ravels Bolero.

Zaterdag,  3 mei 2014   i button   scarabee

In de serie : Blazersensembles

Scarabee

Wendy Wouters blokfluit
Marieke Rigterink blokfluit
Hilde de Wolf blokfluit
Eelco Kooiker klavecimbel
Martijn Verbrugh viola da gamba

 

Ensemble Scarabee draagt de naam van de kever, die door de oude Egyptenaren als heilig werd beschouwd: men veronderstelde dat de scarabee de zon elke dag opnieuw langs de hemelbaan rolde en dat hij de mensheid geluk bracht.


De leden van het ensemble „Scarabee“ spelen op handgebouwde instrumenten, vervaardigd naar originelen, die terug te vinden zijn in diverse musea in Europa. Ensemble „Scarabee“ brengt Franse barok muziek ten gehore uit de periode eind zeventiende, begin achttiende eeuw onder de naam: L’état, c’est moi.

 

Donderdag,  8 mei 2014   i button   Bennewitz

In de serie : Strijkensembles

Bennewitz Quartet

Štěpán Ježek viool
Jakub Fišer viool
Štěpán Doležal alt-viool
Jiří Pinkas cello

 

Het Bennewitz Quartet werd in 1998 in Praag opgericht.

Sommige kamermuziekensembles presenteren zo'n mooi en harmonieus totaalbeeld op het podium dat het een puur genot is om naar te kijken - omdat hun intensieve muzikale samenwerking ook weerspiegeld wordt in de lichaamstaal van de groep. De Tsjechische Bennewitz Quartet is een van die ensembles.

Een van de werken die het kwartet speelt is een strijkkwartet vanDvořák, ook wel het “Slavonisch” strijkkwartet genaamd. Volksdansen vormen de basis. In het eerste deel figureert de polka. In het tweede deel doemt de dumka op, een dans uit de Oekraïne met een lyrisch melancholiek karakter, hier verwerkt tot een klaagzang van de viool boven harpachtige akkoorden van de cello en afgewisseld met overmoedig snelle passages. In het slotdeel is sprake van de furiant, een snelle springdans.

 

Zaterdag,  10 mei 2014      Vandaag geen concert

.

Donderdag,  15 mei 2014   i button   Houtkoper

In de serie : Vocaal

Milou Houtkoper alt mezzo
Hans - Erik Dijkstra piano

 

Onder de titel "Heftig Bezongen" brengen alt-mezzo Milou Houtkooper en pianist Hans-Erik Dijkstra een programma van Duitse en Russische liederen in de Azijnfabriek.

De hoofdmoot van het programma wordt gevormd door liederen van Max Reger en Sergei Rachmaninov, aangevuld met een aantal “Humoresken” uit des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler.

In tegenstelling tot Rachmaninov (1873-1943) en Mahler (1860-1911) is de Duitse componist Reger (1873-1916) bij het grote publiek een betrekkelijke onbekende. De echte muziekliefhebber weet wel beter.

 

 

Zaterdag,  17 mei 2014   i button   Arto ensemble

In de serie : Klassiek

Arto ensemble

Ruña ’t Hart viool
Amarins Wierdsma viool
Prunella Pacey altviool
Guus Fabius cello
Nancy Braithwaite klarinet

 

Wereldpremière: Oboe Lee’s klarinetkwintet, ingebed in een kwartet van Mozart en een kwintet van Coleridge-Taylor

 

Donderdag,  22 mei 2014   i button   Dijkstra Harry Imre

In de serie : Klassiek

Harry - Imre Dijkstra Trio

 Roman Patočka  viool
 Harry-Imre Dijkstra  klarinet
 Antal Sporck  piano

 

Samen met Dijkstra en Sporch speelt Roman Patočka (*1981) werken van Tsjechische en Roemeense componisten. Roman - ‘de meest getalenteerde vioolvirtuoos’ - is door zijn kleurrijke muzikaliteit en geweldige techniek een prominent figuur onder de jonge solisten van zijn generatie. Patočka 's talent en muzikaliteit wordt wereldwijd erkend.

 

Zaterdag,  24 mei 2014   i button   Maaike Peters

In de serie : Klasssiek

Maaike Peters cello
Isabella van Dooren piano

 

Naast bijvoorbeeld Fratres van Arvo Pärt een mooie mix van nieuwe maar toegankelijke werken voor gevoelige oren. Met twee Nederlandse componisten: Hendrik Andriessen en Van Goens.

 

Donderdag,  29 mei 2014      hemelvaart23

 

 

 

Vandaag geen lunchconcert i.v.m. Hemelvaartsdag.

 

 

Zaterdag,  31 mei 2014   i button    logo youtubeGaudikwartet

In de serie : Strijkersensemble

Gaudi Kwartet

Anita Jongerman viool
Marjolein Canté viool
Florin Negreanu altviool
Sander van Berkel cello

 
“Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek...”

Het Gaudi Kwartet werd in 1999 opgericht door musici die al jaren op hoog niveau werkzaam zijn binnen de Nederlandse en buitenlandse muziekwereld.

De naam van het kwartet is gebaseerd op de Spaanse architect Antoni Gaudi, die vooral bekend staat om zijn rijkheid aan kleuren en recht uit het hart sprekende onderscheidende stijl. Dit is ook de wijze waarop het Gaudi Kwartet de muziek ten gehore brengt, met hun hart open en altijd nieuwe sferen en kleuren creërend.

Vandaag met werken Telemann. Bach  Respighi Mozart en Tchaikovski.