duo blaakZaterdag, 28 november 2015   i button   

In de serie : Piano recitals
 

Duo Blaak

 

Martijn Blaak piano
Stefan Blaak pianoHet pianoduo Martijn en Stefan Blaak studeerde cum laude af en won 
vele prijzen in binnen- en buitenland.


De broers concerteren op vele Nederlandse en internationale podia.

Zij spelen vandaag werken van onder meer Rossini, Ravel, Hummel en Dukas.

CelloOctetDonderdag, 26 november 2015 i button   

In de serie : Strijk-ensembles

Cello8ctet Amsterdam

Oihana Aristizabal Puga cello
Sanne Bijker cello
Claire Bleumer cello
Karel Bredenhorst cello
Sebastiaan van Halsema cello
Stephan Heber cello
Rares Mihailescu cello
Marc van den Munckhof  cello

 

Cello8ctet Amsterdam is een uniek en veelzijdig ensemble dat nationaal en internationaal een begrip is geworden. “Acht topcellisten… Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijke interpretatie”, aldus het beeldbepalende tijdschrift The Strad. Cello8ctet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en werkt met de meest markante componisten van nu.


Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Zo zijn werkte het octet met Xenakis, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel, Glass en vele anderen. Arvo Pärt, inmiddels een goede vriend van het octet, zei na de première van zijn eerste werk voor het octet:“het octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

Verder speelt het octet meer dan 100 prachtige Spaanse liederen (Turina, De Falla, Granados, Albéniz, e.a.) en Zuid-Amerikaanse liederen (Villa-Lobos, Ginastera, Guastavino, Piazzolla). Deze composities zijn voor het publiek vaak bijzondere verrassingen.

Cello8ctet Amsterdam heeft een groot aantal CD’s opgenomen. De nieuwste productie, met Canto Ostinato van Simeon ten Holt, kwam in november 2013 uit.


Tango extremoZaterdag, 21 november 2015   i button   

In de serie : Wereldmuziek

 

Trio Tango Extremo

Tanya Schaap viool
Rob van Kreeveld piano
Sandor Kem contrabasHet orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van 
Nederland en ook daarbuiten geconcerteerd.

Invalshoeken waaronder klassieke muziek, jazz- en Braziliaanse muziek worden gecombineerd met ‘tango nuevo’.

BlowUPDonderdag, 19 november 2015   i button   

In de serie : Blaas-ensembles

 

Fluitoctet BlowUp! 

&

Jeroen van Veen

  

Gaëlle Dohen                                      piccolo, fluit, altfluit
Ivo Visser piccolo, fluit, altfluit
Egbert Jan Louwerse piccolo, fluit, altfluit
Noor Kamerbeek fluit, altfluit
Froukje Wienbenga  fluit, basfluit
Danielle Klootwijk fluit, altfluit, basfluit
Olivier Baker  fluit, contrabasfluit
Dominy Clements fluit, subcontrabasfluit
Jeroen van Veen pianoAcht soms fluisterende fluiten, kunnen klinken als een groots kerkorgel.
Twee Nederlandse componisten, een Amerikaan en tonale minimal music staan centraal in dit lunchconcert. Deze componisten hebben een eigen variant ontwikkeld op de in Amerika groot geworden minimal music.


Citaten uit de film Amélie, Canto Ostinato van Simeon ten Holt en de romantische pianoliteratuur uit de 19e eeuw, vormen de verrassende bouwstenen voor het Pianoconcert Continuum (première juni 2015) van pianist-componist Jeroen van Veen

DuoPicassoZaterdag, 14 november 2015   i button   

In de serie : Klassiek

 

Duo Picasso

 

Ephraïm van IJzerloo cello
Celia Garcia Garcia pianoBeiden hebben hun Masters-studies afgerond en richtten in 2011 het Duo Picasso op. Zij hebben al talloze concerten verzorgd
waaronder een 
optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en een optreden in De Doelen in Rotterdam.

De musici hebben een grote liefde voor vocale muziek en spelen vaak bewerkingen en liederen van hun lievelingscomponisten.

De Franse en Duitse componisten hebben hun voorkeur.

Clout QuaadenDonderdag, 12 november 2015   i button

In de serie : Vocaal

 

Harald Quaaden | tenor

&

Gabrielka Clout | piano

 

Vandaag een uitvoering  Schuberts "Winterreise" 

Schubert noemt zijn Winterreise 'Ein Zyklus schauerlicher Lieder'. Hij rekent de liederen die hij voor de Winterreise componeert tot de allermooiste die hij ooit heeft geschreven: ‘Ik ben op deze liederen meer gesteld dan op alle andere die ik heb geschreven en mettertijd zullen jullie er ook van gaan houden’, vertelt hij aan zijn vrienden die na het horen ervan eigenlijk niet weten wat ze ermee aan moeten.

Het laatste wat Schubert doet als hij in november 1828 op het sterfbed ligt, is het corrigeren van de drukproeven. Aanvankelijk wordt de Winterreise met zeer gemengde kritiek ontvangen. Het duurt geruime tijd voordat het werk wordt erkend als een geheel en met een voor die tijd unieke intensiteit.

Winterreise is opgebouwd uit 24 liederen, die samen ongeveer vijf kwartier duren. De ijzigheid van de natuur, de verwarde gedachten en het lijden van een man die is afgewezen door zijn geliefde komen samen in deze cyclus. Gekweld en achtervolgd door herinneringen reist hij door een winters landschap.

Een dreigende kraai volgt hem, hij hallucineert dat hij drie zonnen ziet en ontmoet tenslotte een oude man met een draailier - Der Leiermann, wiens uiterlijke staat even desolaat is als zijn ziel. Er bestond tot die tijd niet veel bedroefder muziek dan deze, zonder enige troost. Zeker aan het slot is geen ruimte meer voor hoop, alleen voor bitterheid. 


Voor de complete tekst van de Winterreise-uitvoering "klik hier"

 

Zaterdag, 7 november 2015   i button   

 

geen lunchconcert in verband met November Music

 

 

TrioRodinDonderdag, 5 november 2015   i button  

In de serie : Piano trio's

 

Trio Rodin

 

Carles Puig viool
Esther Garcia cello
Jorge Mengotti piano


Trio Rodin ontstond in 2011 in Utrecht met als doel een professionele loopbaan in de kamermuziek met pianotrio repertoire. Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In 2013 speelde het trio tijdens de Gaudeamus muziekweek, een festival voor contemporaine muziek.

Trio Rodin heeft concerten gegeven in Spanje, Ierland, Italië en Nederland. In 2013 nam het trio deel aan de Stichting Muziek in Huis, met meer dan 30 concerten in verzorgings- en ziekenhuizen in Nederland. Ze hebben in de belangrijkste zalen van Nederland gespeeld, waaronder de Kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, Vredenburg Leeuwenbergh in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en De Toonzaal in Den Bosch.

Ook traden de musici op verschillende festivals op, zoals Het Grachtenfestival te Amsterdam, Festival Robert Schumann in Zaltbommel en Festival Mas i Mas in Barcelona. Het trio won prijzen op diverse internationale concoursen zoals XI Concurs de Música de Cambra Montserrat Alavedra in Terrassa (1e prijs), III Internationale Concours Villalgordo del Júcar in Albacete (2e prijs), Josep Mirabent i Magrans Concours in Sitges (2e prijs).

Bovendien is het trio winaar van de Storioni Festival Prijs 2013 in 's Hertogenbosch en naar aanleiding daarvan hebben de musici gespeeld in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam, uitgezonden door Radio4. Tevens waren zij finalisten op andere concoursen, waaronder het X Internationale Concours Ecoparque de Trasmiera in Arnuero, Santander en XXIII Paper de Música de Capellades in Barcelona.

Vandaag staat het programma in het teken van de letter "B" ;  Beethoven, Brahms, Bunch en Bridge.