Lataster trioZaterdag, 30 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie : Klassiek

 

Trio Lataster

 

Ingrid Nissen hobo
Magrita Rondeel cello
Mariken Zandvliet piano


Ingrid Nissen, Magrita Rondeel en Mariken Zandvliet hebben als eerbetoon aan de kunstschilder Ger Lataster het Trio Lataster opgericht. Vele concerten in diverse combinaties speelden zij in het mooie gastvrije huis van Ger en zijn vrouw Hermine; de laatste maal in deze bezetting: hobo, cello en piano.

Een verrassende en kleurrijke combinatie, waarvoor het trio reeds diverse composities liet bewerken. Net als in de meer bekende triobezetting klarinet, cello en piano hoort u de mooie samensmelting van houtblazer en strijker, verbonden door de piano.

Vandaag luistert u naar ze in zowel originele als gearrangeerde werken.

Miranda trioDonderdag, 28 januari 2016   i button   

In de serie: Klassiek / Vocaal

 

 

Anna Azernikova sopraan
Dasha Beltiukova fluit
Olga Beltiukova piano


Anna Azernikova is een internationaal gerespecteerd zangeres met een speciale passie voor liedinterpretatie. Ze werd geboren in Moskou, Rusland en studeerde koordirectie aan het Conservatorium aldaar. Sinds 1998 woont Anna in Nederland en is zij afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam als een zangeres klassiek. Als soliste trad Anna op in Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Zwitserland, België, Nederland, Engeland, Belarus, Oekraïne en Rusland.

Zij zong in verschillende beroemde zalen waaronder de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou en de Moskou Philharmonie, de Philharmonie in Minsk, de Philharmonie in Donetsk, de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, het Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie in Haarlem en de Queen Elizabeth Hall in London.

Lees meer door hier te klikken.

 

 

 

Weij KorobankjoZaterdag, 23 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie: Duo's

 

Duo SilencioChristiaan van der Weij                  saxofoon
Natalja Korobanjko piano


De muzikale ontmoeting tussen saxofonist Christiaan van der Weij en pianiste Natalja Korobanjko voert terug naar het Orlando Festival in het jaar 2005. Dit festival, jaarlijks gehouden in het prachtige klooster Rolduc in Kerkrade, heeft deze twee eerste prijswinnaars van het Prinses Christina Concours met elkaar verbonden. Tijdens dit festival blijkt al snel dat ze een belangrijke liefde delen: die voor kamermuziek. 

Als gevolg van opleiding splitsen de wegen van Natalja en Christiaan zich. In de jaren die hierop volgen ontwikkelt Christiaan zich tot allround musicus. Hij soleert, treedt op in diverse ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en heeft een eigen lespraktijk. Tevens is hij de oprichter van trio42, bekend door zijn unieke combinatie van viool, harp en saxofoon. Met zijn nuchtere kijk en een flinke dosis bezieling en werklust, is Christiaan een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt. Hij behaalde zijn Bachelor of Music bij Johan van der Linden (Utrecht) en zijn Master of Music bij Arno Bornkamp (Amsterdam). 

Natalja is behalve solist een veel gevraagd liedbegeleider en een bevlogen kamermusicus. Met haar prachtige klank, sierlijkheid en technische souplesse verovert ze al jaren de harten van haar publiek. Haar stijl is veelzijdig en kent invloeden uit zowel Russische, als Nederlandse en Oostenrijkse school. Na het afronden van de Master of Music bij Frank van de Laar werden haar prestaties beloond met een beurs van het Huygens Scholarship Programme. De toekenning van deze beurs stelde Natalja in staat om haar droom te verwezenlijken: het volgen van een postgraduate opleiding in Oostenrijk bij Milana Chernyavska. 

Christiaan en Natalja hebben talrijke concerten gegeven in zowel binnen- als buitenland en deelgenomen aan festivals, radio- en tv-opnames. Hun optredens zijn spannend en tegelijkertijd toegankelijk, doordat ze breken met het vaste patroon van het 'klassieke concert' en de interactie met hun publiek opzoeken. Hierbij nemen zij de luisteraar niet alleen mee in hun frisse kijk op kamermuziek, maar trakteren ze het publiek ook op de nodige solowerken. Een gepassioneerd en energiek duo dat je niet onberoerd laat!


logo diapositiefDonderdag, 21 januari 2016   i button   logo youtube
In de serie: Strijk-ensembles

 

Terzetto ensemble

Ben Zion Shamir viool
Marta Lemanska viool
Ron Ephrat alt-viool

De Poolse Marta Lemanska is een actief kamermusicus die samen met vele bekende musici waaronder Dora Schwarzenberg , Youri Zhislin Benzion Shamir ,Gil Sharon , Ron Ephrat , het Szymanowski Quartet en het Indigo Piano Quartet optreedt. Zij is violist bij Sinfonia Rotterdam en wordt ook regelmatig uitgenodigd om te spelen met andere orkesten in Nederland en Duitsland.

Benzion Shamir ( Litouwen) is in 1967 geëmigreerd naar Israël, waar hij studeerde aan de Rubin Academy of Music in Tel Aviv. Vanaf 1975 woont hij in Nederland, waar hij tot 2009 tweede concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest was.Van 1974 tot 2009 was hij primarius van het Daniël String Quartet.Benzion Shamir is hoogleraar viool en kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium (CODARTS).

Ron Ephrat ( Israël) studeerde bij Prof Ilona Feher en Odeon Partos bij Prof aan de Rubin Muziekacademie van Tel Aviv, gevolgd door studies met P.Schidlof (Amadeus Kwartet) en Michael Tree (Guarneri kwartet). Hij was een lid van het Israel Chamber Orchestra en Radio Filharmonisch Orkest-Holland. Sinds 1983 is Ron Solo eerste violist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Topviolisten met werken van Handel / Halvorsen, Kodaly en Dvorák.

Schouten MarangZaterdag, 16 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie: Blaasensembles

 

Duo Schouten & Marang


Fie Schouten klarinet
Michel Marang klarinet


Fie Schouten, geboren en nog altijd woonachtig in Amsterdam, is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten.studie. Zij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij haar diploma’s Klarinet en Basklarinet behaalde bij Harry Sparnaay, Tom Sieuwerts, Herman Braune.

Fie volgde masterclasses Darmstadt-Festival Nieuwe Muziek, Impuls-zomercursus hedendaagse muziek, Pablo Casals Festival. Daar had zij lessen van Ernesto Molinari en Michel Lethiec.kamermuziek en soloAls specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, oa met haar trio To be Sung en met claveciniste Goska Isphording.

Veel nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Fie Schouten en Tobias Klein initieerden en hebben de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, eerste editie: 2014.Eind 2014 bezocht zij Helmut Lachenmann met haar collega's Eva van de Poll en Keiko Shichijo om met hem aan een van zijn belangrijkste composities te werken: het trio Allegro Sostenuto.


Michel Marang. De in Amsterdam woonachtige clarinettist Michel Marang studeerde bij Walter Boeykens en sllot zijn conservatoriumopleiding af met een cum laude in 1987.  In dat zelfde jaar voltooide hij zijn studie fylosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend vervolgde hij zijn opleiding bij  Hans Deinzer (Duitsland) en volgde hij masterclasses bij Roger Heaton (Engeland) en Susan Stephens (USA). 

Naast zijn interesse in klassieke muziek, theater en wereldmuziek, specialiseerde Michel zich in hedendaagse muziek.  Hij werkte samen met vele componisten waaronder Olivier Messiaen, Morton Feldman, Edison Denisov en Karlheinz Stockhausen. Van deze laatste componist vertolkte Michel het monumentale werk ‘Harlequin’, een 45 minuten durende solo-uitvoering voor een "dancing and miming clarinettist".

Meer dan 50 composities werden aan hem opgedragen. Marang schreef muziek voor meerdere theaterproducties zoals  "Nicky Somewhere Else", welke zeer succesvol was op Broadway.

 

Zie ook interview van Thea Derks voor het Cultuurpersbureau


 

Cecilia BernardiniDonderdag, 14 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie: Vocaal

Klaartje van Veldhoven sopraan
Cecilia Bernardini barokviool
Mike Fentross theorbe
Robert Smith viola da gamba
Guillermo Brachetta clavecimbel

 

Klaartje van Veldhoven wordt geprezen vanwege haar heldere stemgeluid, haar avontuurlijkheid en integere interpretaties. Zij was al vanaf jonge leeftijd te horen op de concertpodia in binnen- en buitenland. Klaartje studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum te Basel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij direct na haar cum laude afstuderen werd gevraagd om te komen lesgeven als docente zang.

De aan puurheid toegewijde sopraan had wel een paar eeuwen eerder geboren willen worden: ze voelt zich als een vis in het water bij repertoire uit de barok en klassieke periode en wordt naast de klanken erg geïnspireerd door architectuur en kunst uit die periode.

Maar gelukkig is Klaartje toch van het bouwjaar 1981, zingt ook graag 'hedendaags' repertoire en zoekt ze graag samenwerkingen op met improviserende musici om haar horizon te verbreden, zoals met Rembrandt Frerichs, Bert van den Brink en Jörg Brinkmann.

Vandaag wordt zij begeleid door een keur van musici van het internationale podium. 


Lees meer .....


 

Amarins WiersdsmaZaterdag, 9 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie : Strijkensembles

 

Barbican String Quartet

Amarins Wierdsma viool
Ionel Manciu viool
Christoph Slenczka altviool
Yoanna Prodanova celloHet Barbican String Quartet werd opgericht aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen waar alle leden studeren. Het uit vier nationaliteiten bestaande kwartet wordt aangevoerd door de Nederlandse violiste Amarins Wierdsma. De musici wonnen prijzen bij verschillende concoursen zoals het Oskar Back viool concours, het Eugen Coca internationaal concours, het Remember Enescu concours en het Mozarteum concours. Amarins, Ionel, Christoph en Yoanna treden ook vaak individueel op met orkesten in Nederland, Canada, Bulgarije, Duitsland en Oostenrijk.

Zij waren te horen in het Concertgebouw Amsterdam, Wigmore hall te Londen en Casa da Musica Porto. Het kwartet neemt deel aan festivals en masterclasses zoals IMS Prussia Cove, Salzburger Kamermuziek festival, Kronberg Academy en de International Holland Music Sessions, waar ze samen werken met musici zoals Anner Bijlsma, Ferenc Rados, Andras Keller, Raphael Wallfisch, Janos Starker, Nicolas Altstaed en Wolfgang Redik.

Het kwartet volgt een intensief kamermuziek programma aan de Guildhall School of Music, waar ze lessen krijgen van leden van het Endellion kwartet, het Chilingirian Kwatret en het Belcea kwartet. Het kwartet zal deze maand een Tour door Nederland maken. De BBC heeft het kwartet al ontdekt en een aantal keer live opgenomen. Het moment om een van de grote kwartetten van de nabije toekomst in de intieme setting van de Azijnfabriek mee te maken.

muziek 20cartoon 1268208561Donderdag, 7 januari 2016      

Thema: Nieuwjaarsconcert

 

Nieuwjaarsconcert door eigen vrienden 


Inmiddels een 2-jaarlijkse traditie. Het nieuwe jaar wordt ingeluid door talenten binnen onze eigen vriendenkring.


Een gezellig "samen zijn" en "samen muziek maken" als aftrap van het nieuwe jaar.


vuurwerk 027
vuurwerk 027Zaterdag, 2 januari 2016      

 

 

Nieuwjaar

 

Vandaag geen lunchconcert