Jaap KooiZaterdag, 30 april 2016   i button  

In de serie: Pianorecitals

 

Jaap Kooi | pianoPianist Jaap Kooi kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Gérard van Blerk. In 1986 behaalde hij cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Een beurs van WVC en de Cuypersprijs (voor een uitzonderlijk piano-examen) stelden hem in staat enige tijd verder te studeren bij John Bingham in Londen. Masterclasses, cursussen en concerten met beroemde musici - niet alleen pianisten - droegen bij aan zijn ontwikkeling tot allround musicus.

Al tijdens zijn studie ontstond een drukke en veelzijdige concertpraktijk als solist, kamermuziekspeler en begeleider van instrumentalisten en zangers. Zijn repertoire omspant alle genres en stijlen tussen Bach en de avant-garde. Talloze concerten gaf hij met het Leonardo Trio.

In 1988 maakte Jaap Kooi zijn debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij sindsdien veelvuldig optreedt. Jaap Kooi maakte vele opnames voor de radio, nam verschillende cd's op en gaf concerten op vrijwel alle podia in Nederland. Concerten, concoursen en festivals voerden hem door heel Europa. In het kader van de serie Rising Stars reisde hij langs de grootste concertzalen, zoals in Keulen, Birmingham, Londen (Wigmore Hall), Parijs (Cité de la Musique), Wenen (Musikverein), Brussel, Athene, Salzburg (Mozarteum), Tokio en New York (Carnegie Hall). Hij trad als solist op met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart, Prokofjev, Gershwin en Chopin.

duoangela stevenson en bernd brackmannDonderdag, 28 april 2016   i button   

In de serie: Klassiek

 

 

Angela Stevenson cello
Bernd Brackman pianoDit zeer geliefde cello/pianoduo bezoekt bijna ieder jaar ons podium. Ook vandaag geven zij acte-de-presence. 

 


 

logo diapositiefZaterdag, 23 april 2016   i button   

In de serie : PianokwintettenSaskia Viersen viool
Mintje van Lier viool
Michiel Holtrop alt-viool
Carin Nelson cello
Kimball Huigens pianoEen LUNCHconcert...met als 'hoofdgerecht' Dvořáks pianokwintet!

En voor de pauze enkele voorgerechten en appetizers bestaande uit de verschillende ingrediënten van het hoofdgerecht...zoals e
en pianosolo, een strijkkwartet, een paar duo's.......  alvast wat Dvořák geuren en kleuren...

 

 

Trio 258Donderdag, 21 april 2016   i button   

In de serie: Pianotrio's

 

TRIO 258

 

Eduardo Paredes Crespo viool
Leonard Besseling cello
Lestari Scholten piano


TRIO 258: drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam.

Op datzelfde adres, enkele verdiepingen lager, werden tevens de beide strijkinstrumenten gebouwd door vioolbouwer Matthieu Besseling, de vader van Leonard. Het trio vond elkaar in hun passie voor kamermuziek, geïnspireerd door opnames van oude meesters als Heifetz, Rubinstein en Piatigorsky en hun zoektocht naar het verenigen en completeren van elkaars muzikale persoonlijkheden.

 

 

gesto anticoZaterdag, 16 april 2016   i button   logo youtube

In de serie: Strijktrio's

 

Gesto Antico

 

Judith Verona viool
Femke Huizinga alt-viool
Robert Smith cello


Het kamermuziek ensemble Gesto Antico wordt geprezen om zijn eigen levendige, oprechte en spontane speelwijze. De musici verkennen voortdurend de verbinding tussen henzelf en het publiek; het is deze verbinding die live concerten zo uniek maakt.


De kern van het ensemble bestaat uit drie musici: violiste Judith Verona, violiste en altvioliste Femke Huizinga en Robert Smith, celliste. Ze delen hun passie voor de klank van darmsnaren en zijn gespecialiseerd in uitvoeringen op historsiche instrumenten.

De groep is veelzijdig en speelt muziek uit de baroktijd tot en met vroeg romantisch repertoire. Ze passen hun kennis van de historische uitvoeringspraktijk toe om zo tot concerten te komen die de hedendaagse luisteraar raken.


logo diapositiefDonderdag, 14 april 2016   i button   

In de serie: Meester en Gezel

 

Fontys-Codarts sextet
 

Nastasja Morozova viool
Maria Bykova viool
Ron Ephrat altviool
Floor Feleus altviool
Monique Heidema cello 
Felicia Dercksen cello  (Brahms) 
Dionne Nijsten cello  (Tsjaikovski)

 
Vandaag twee mooie uitvoeringen op het programma: het String Sextet Op. 18 in F van Brahms en het romantische "Souvenir de Florence" van Tsjaikovski (een fragment uit dit laatste werk word ook gespeeld als intermezzo-muziek bij Podium Witteman).

 

 

Hristo PetroffZaterdag, 9 april 2016   i button   logo youtube

In de serie: Pianorecitals

 

Hristo Petrov | piano

Hristo Petrov is geboren op 13 januari 1988 in Bulgarije. Op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen. Op veertienjarige leeftijd ging Hristo naar de middelbare muziekschool in Pleven met als pianodocente Antoaneta Vodenicharova. 


Hij gaf regelmatig concerten georganiseerd door zijn school en woonplaats. Hij heeft het 2e pianoconcert van Saint-Saëns uitgevoerd met het Filharmonisch orkest van Pleven. Hristo volgde masterclasses bij Milena Mollova, Atanas Kurtev, Victor Chuchkov, Tamara Poddubnaya, Ilona Timchenko, Sally Pinkas, Evan Hirsch, Vladimir Trop, Frank Glazer en Pascal Devoyon.

De jonge Petrov won prijzen bij nationale en internationale concoursen in Bulgarije, zoals ‘Svetoslav Obretenov’, ‘Competition for Russian music’, ’Franz Schubert’, ‘Hopes, Talents, Masters’, ‘Classic and Contemporaneousness’ ,’Competition for pianists – accompanists’.

Hristo studeerde bij professor Tamara Poddubnaya aan het Prins Claus Conservatorium te Groningenen en aan het Utrechts Conservatorium bij Klara Wurtz. Hij won prijzen bij het Peter de Grote Festival, het Prinses Christina Concours en het Internationale Concours: ‘Hopes, Talents, Masters’ Naast klassieke muziek speelt Hristo ook af en toe jazz. Verder heeft Hristo prijzen gewonnen tijdens concoursen voor zang en poëzie. Naast zijn studie geeft Hristo solo- en kamermuziekconcerten.

Donderdag, 7 april 2016   i button   logo youtube

   Khaldei Trio

In de serie : Pianotrio's

Trio Khaldei

 

Pieter Jansen viool
Francis Mourey cello
Barbara Baltussen  piano


De bijzondere affiniteit van Trio Khaldei met de Russische muziek van de eerste helft van de 20ste eeuw – met Sjostakovitsj op kop – vertaalt zich in de naam van het trio. Evgueni Khaldei was de officiële fotograaf van het Stalinregime. Hij maakte beklijvende portretten van alle belangrijke Russische kunstenaars uit die tijd. Zijn levenslange zoektocht naar waarheid, echtheid en nuancering in moeilijke tijden is een grote inspiratiebron voor het trio.

In de programma's van Trio Khaldei gaat de muziek van vroeger en nu met elkaar in dialoog en confrontatie. Zo herkennen we de erfenis van Mozart in de muziek van Brahms en Schönberg (programma Een Weense reis door de tijd ) en in de muziek van Jongen en Celis vinden we dezelfde zoektocht naar een uniek kleurenpalet als in het trio van Ravel (programma Kleurenpracht). Maar evengoed werpen Jongen, Celis en Schönberg een nieuw licht op het werk van hun collega-componisten van decennia of eeuwen vroeger.

Ook Vlaamse en Belgische muziek heeft een prominente plaats in de programmatie van Trio Khaldei. Zo stond reeds muziek van Jongen, Celis, Van Landeghem en Brewaeys op de lessenaars. In de toekomst wil het trio door het geven van compositieopdrachten ook een bijdrage leveren aan de verrijking van het Belgisch/Vlaams cultureel erfgoed.

Ondanks hun jonge bestaan, stond Trio Khaldei al op belangrijke podia: Concertgebouw Brugge, Amuz, Bozar en Festival van Vlaanderen. In 2013 werd het trio één van de zes genomineerde ensembles voor de eerste editie van Supernova, een initiatief van Klara, Canvas, Concertgebouw Brugge en diverse culturele centra. Als gevolg hiervan werden ze in maart 2014 uitgenodigd door Klara en Canvas voor een live opname van het tweede trio van Sjostakovitsj.

 

prokofieva mariaZaterdag, 2 april 2016   i button   logo youtube

In de serie: Piano-recitals

 

Maria Prokofieva | piano 

 

Maria Prokofieva werd geboren in Minsk, Wit-Rusland. Haar muzikale opleiding begon ze toen zij 5 was en al een jaar later deed ze haar eerste podiumervaring op in de grote zaal van de Wit-Russische Staats Philharmonie. Op haar zesde ging Maria naar de gespecialiseerde muziekschool van het Wit-Russisch Staats Conservatorium in Minsk.

In 1999 behaalde zij haar diploma pianospel en begeleiding met onderscheiding. In 2004 sloot ze haar opleiding van het Conservatorium in Minsk bij Valery Shatsky af als Bachelor of Arts. In 2006 werd ze toegelaten voor een postgraduaat-opleiding op ‘Muziekkapel Koningin Elisabeth’ in België. Daar studeerde ze bij Abdel Rahman El Bacha. Een jaar later verhuisde Maria naar Nederland om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2010 sloot ze haar opleiding bij Naum Grubert af als Master of Music.

Maria volgde gedurende vele jaren masterclasses bij pianisten als Koroliov en Brons (2010), Tropp (2008), Margarius, Ousset en Queffelec (2007), Andersen en de Moura Castro (2005), Vodenitcharov en Blumenthal (2004). Maria heeft verschillende prijzen en diploma’s gewonnen tijdens internationale wedstrijden. Zij heeft veel concerten gegeven in het Wit-Russisch Staats Philharmonie, Wit-Russisch Componisten Unie, Wit-Russisch Academie voor Muziek, in verschillende steden van de Republiek Wit-Rusland, in België en Frankrijk. Ze speelde ook als lid van kamermuziekensembles in Italië en Duitsland. Als soliste trad ze op de Wit-Russische en Belgische radio en televisie. Maria geeft recitals en kamermuziekconcerten in Nederland, België en Frankrijk.