Giardino MusicaleDonderdag, 29 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Barok

Giardino Musicale

 

Eva Harmuthová barokhobo, blokfluit
Louella Alatiit viool
Elske Tinbergen barokcello
Jérôme Brodin klavecimbel


'Giardino Musicale' staat voor een tuin vol muzikale bloemen. 
Grote spectaculaire bloemen, en ook heel kleine, tere exemplaren.

Een grote variatie aan contrasterende en harmoniërende kleuren en verschijningsvormen. Het internationale barokensemble Giardino Musicale, dat zowel in grote als kleine bezetting optreedt, is in 2006 opgericht door blokfluitiste/hoboïste Eva Harmuthová en celliste Elske Tinbergen. Het ensemble beperkt zich qua repertoire niet alleen tot de geijkte stukken: Giardino Musicale wil een podium zijn voor bijzondere ‘onontdekte’ muziek.

Bij kamermuziekconcerten worden ook bijzondere instrumenten tot klinken gebracht (zoals oboe da caccia, basse de violon, violoncello piccolo, viola d'amore en basblokfluit), en wordt de muzikale beleving geïntensiveerd door een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen, 'spicy details' en de samenhang van de uit te voeren werken, zo nu en dan aangevuld met enkele theatrale elementen. Vandaag staan ze op ons podium als trio.

En vandaag een heel speciale bos "muzikale bloemen" voor de voorzitter van de Stichting Vrienden Kamermuziek, Ruud Bokeloh.  Hij zal vandaag de voorzittershamer officieel overdragen aan Theo Van Boekel. Wij danken Ruud voor zijn jarenlange enthousiaste inzet en zullen de komende jaren nog graag en gretig gebruik maken van zijn ervaring.  
Kijk voor een impressie van dit ensemble op You-Tube en klik op het YouTube-logo  logo youtube

Logo KK 2016 homepage1Zaterdag, 24 september 2016, vandaag geen lunchconcert,

maar morgen!    
   


Festival Kamerklanken

 

Eens in de 2 jaar organiseert de Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch dit "huiskamerfestival".

Bezoek morgen (zondag 25 september) dit Festival met d
e hele dag de mooiste concerten in de huiselijke omgeving van mooie panden in het centrum van 's-Hertogenbosch.  Wilt u meer informatie over dit festival klik dan HIER. 

Ons advies ......  bestel tijdig uw Passe Partout (bijv. on-line via deze website) want er is veel belangstelling en het aantal plaatsen is beperkt.

 

Het openingsconcert is reeds uitverkocht. Er zijn echter nog Passe Partouts verkrijgbaar voor de middag-huiskamerconcerten. Wees er snel bij!!

 

Bas VerheijdenDonderdag, 22 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Pianorecitals

Bas Verheijden |  piano 


Welke Nederlandse pianist speelde 13 opeenvolgende avonden Rachmaninovs Derde pianoconcert in alle grote zalen van Nederland? Welke pianist werd als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de befaamde Accademia Pianistica in Imola ( Italië)?   Wie heeft er op youtube tientallen wereldpremières staan met pianowerken van vergeten componisten?  Welke pianist bezit een prachtige Baldwin concertvleugel met daarin handtekeningen van onder meer Chick Corea, Dave Brubeck en Fats Domino? Het antwoord op bovenstaande vragen zal u niet verbazen: BAS VERHEIJDEN

Bas Verheijden studeerde in 1999 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar Jan Wijn zijn docent was. Hierna werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri col Maestro. Daar studeerde hij 2 jaar bij Boris Petrushansky. In 2001 mocht hij een week lang een masterclass volgen bij Maria João Pires. De Avro maakte hiervan een documentaire. In 1997 was Bas Verheijden winnaar van de 2e prijs en de persprijs tijdens het Internationale Muziekconcours Scheveningen voor piano.

Verheijden vestigde in 2000 zijn naam door op dertien achtereenvolgende dagen Rachmaninovs Pianoconcert No 3 uit te voeren met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Roland Kieft. Van het slotconcert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw werd een live cd gemaakt. (Deze opname is te beluisteren in de muziekspeler onderaan de pagina) Hij werd uitgenodigd voor een recital in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en Jonge Virtuozen in de Beurs van Berlage. Verheijden zet een ferme handtekening op zijn programma’s door bij voorbaat niet te kiezen voor alleen het standaardrepertoire: naast mooie bekende werken zoekt hij altijd naar verborgen juwelen van vergeten componisten. Voor componisten als Cécile Chaminade en Friedrich Gernsheim heeft hij in dat opzicht pionierswerk verricht in Nederland. 

Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtube


AmsterdamWindQuartetZaterdag, 17 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Blazersensembles

Amsterdam Wind Quintet

Tim Wintersohl fluit
Marije Clemens hobo
Hanka Clout klarinet
Ellen Bayens hoorn
Marijke Zijlstra fagotHet Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.

In 2013 heeft het Amsterdam Wind Quintet een CD opgenomen voor het Duitse label Concustic met de titel 'Leise hör' ich Blüten fallen' met muziek van Ibert, Ravel, de Wit en Domenech. In 2014 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing en het Chongqing Guotai Arts Center.

De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs. Het ensemble speelde op Nyenrode Business Universiteit tijdens de opening van het academisch jaar.

Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Zo kwam het ook tot een samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, acteur Roelant Radier, stand-up comedian Fred Zuiderwijk, bariton Marcel van Dieren, mezzosopraan Talitha van der Spek en bastrombonist Michael Eversden. Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. In dit kader speelden de vijf blazers o.a. wereldpremières van Henry Kelder, Johan de Wit, Joke van Dal en James Kazik.

Trio RodinDonderdag, 15 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Pianotrio's

Trio Rodin

 

Carles Puig viool
Esther García cello
Jorge Mengotti pianoTrio Rodin werd opgericht in 2011 in Utrecht met als doel zicht te richten op een professionele loopbaan in de kamermuziek met pianotrio repertoire. Het trio naam deel aan verschillende cursussen en masterclasses gehouden door gerenommeerde musici, zoals Kees Hulsmann, Rita Wagner, Timora Rosler, Alan Weiss, Dora Schwarzberg, Martyn v.d. Hoek, Klara Wurtz, Paolo Giacometti, Lis Perry, Mirabela Dina, Antoinette Lohmann, Sebastian Colombo, Utrecht string quartet, Jordi Mora, Trio Arbós en het Storioni Trio.

Tevens hebben zij een masteropleiding in de “Scuola superiore internazionale di musica da camera del Trio di Trieste” in Duino (Italië) bij het prestigieuze italiaanse Trio di Parma. Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In deze richting hebben ze deel aan het "Gaudeamus muziekweek" genomen, festival opgedragen aan de contemporaine muziek.

Dankzij het Programma "Call for composers" had het Trio Rodin de kans om samen met een grote aantal jonge tallentvolle componisten te kunnen werken een zijn bloedjenieuwe werken in zijn repertoire toe te voegen. Trio Rodin heeft concerten gegeven in Spanje, Ierland, Italië en Nederland. . Ze hebben in de belangrijkste zalen van Nederland gespeeld, waaronder de Kleine zaal van het "Concertgebouw" te Amsterdam, "Tivoli Vredenburg" in Utrecht, "Muziekgebouw" in Eindhoven en "De Toonzaal" in Den Bosch. Ook traden zij op verschillende festivals op zoals "Het Grachtenfestival" te Amsterdam, "Festival Mas i Mas" in Barcelona, "Festival de Musica de Cámara Monteleón" (Spanje), "Kilkenny Music Festival" (Iërland) .

Trio Rodin won prijzen op diverse internationale concoursen zoals “XI Concurs de Música de Cambra Montserrat Alavedra” in Terrassa (1e prijs), uitgezonden door de radiozender Catalunya Musica, “III Internationale Concours Villalgordo del Júcar” in Albacete (2e prijs), “Josep Mirabent i Magrans Concours” in Sitges (2e prijs). Bovendien, zijn zij de winaars van de Storioni Festival Prijs 2013 in 's Hertogenbosch, en naar aanleiding daarvan hebben ze gespeeld in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam, uitgezonden door Radio4. Tevens waren zij finalisten op andere concoursen, waaronder het “X Internationale Concours Ecoparque de Trasmiera” in Arnuero, Santander en “XXIII Paper de Música de Capellades” in Barcelona. Ze zijn regelmatig te beluisteren op Internationale radiozenders zoals Radio 4 (Nederland), "Catalunya Música" en "RNE" (Spanje), "France Musique" (Frankrijk), WDR (Duitsland) en RAI (Italië).

Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtubeSintJanZaterdag, 10 september 2016      

In de serie : Diversen

Monumentendag

Vandaag geen lunchconcert.

 

Wilt u meer weten over deze landelijke manifestatie, klikt u dan HIER, en u wordt doorverwezen naar de website van Monumentendag Nederland.Trio KlaraDonderdag, 8 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Klassiek

Trio Clara

Ron Ephrat alt-viool
Nancy Braithwaite klarinet
Roderigo Robles de Medina pianoHet belo
ofd een mooi lunchconcert te worden.  Drie musici van grote kwaliteit, verbonden aan het Rotterdams conservatorium CODARTS. Naast hun samenwerking in deze combinatie hebben de drie musici een grote internationale staat van dienst, zowel solistisch als in diverse (kamer)orkesten, geven en volgen masterclasses en zijn betrokken bij internationale festivals. 
 

Brackman TrioZaterdag, 3 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Pianotrio's

 

Vandaag start van het nieuwe seizoen 2016-2017
Dit openingsconcert wordt uitgevoerd door :

 

Brackman Trio

Tim Brackman viool
Kalle de Bie cello
Anne Brackman pianoHet Brackman Trio is opgericht in 2009.  Zij begonnen als pianotrio voor het eerst samen te spelen tijdens de ensembleweekends en concerten georganiseerd door de Academie Muzikaal Talent, waar zij alle drie hun muzikale vooropleiding volgden. Al snel was het trio succesvol tijdens concoursen: in 2010 won het een tweede prijs en de Ensemble Aanmoedigingsprijs bij het Prinses Christina Concours en in 2011 won het zowel de juryprijs als de publieksprijs bij het Entrée Kamermuziek Concours in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Deze prijzen vormden het startsein voor een bloeiende concertpraktijk.

Inmiddels treedt het Brackman Trio veelvuldig op in binnen- en buitenland en is het regelmatig live te horen via de radio. Zij traden op tijdens o.m. het Stift Festival, het Orlando Festival en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Het repertoire van het Brackman Trio omvat werken van de vroegste pianotrioliteratuur tot en met eigentijdse composities. Ze volgden daarvoor lessen bij o.m. Liza Ferschtman en Peter Brunt. In 2014 volgde het trio op uitnodiging lessen in Wenen bij Avedis Kouyoumdjian, oprichter van het Joseph Haydn Institut für Kammermusik und Spezialensembles. Bij hem verdiepten zij zich in de uitvoeringspraktijk van het laat-klassieke en vroeg-romantische repertoire.

In 2014 speelde het Brackman Trio tijdens de finale van het Alba Rosa Viva! compositieconcours twee nieuwe composities voor pianotrio. Beide composities vielen in de prijzen. De belangstelling van het trio voor eigentijdse muziek leidde tot een veelvuldige samenwerking met Willem Jeths, Componist des Vaderlands. Dat resulteerde in o.m. een concert tijdens het Albamusicfestival 2015 in Alba, Italië, waar zij verschillende werken van hem uitvoerden. In 2016 organiseert het trio voor het derde achtereenvolgende jaar het Brackman Trio Festival, een driedaags kamermuziekfestival met vijf verschillende concerten in huiskamersetting. Het Brackman Trio heeft twee cd’s uitgebracht, met pianotrio’s van Glinka, Dvorák en Rachmaninoff (2010) en van Beethoven, Bernstein en Smetana (2012). Naast hun optredens met het Brackman Trio zijn Anne, Tim en Jonathan ook regelmatig te horen als solist en als kamermusicus in diverse ensembles.
Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtube