Celeste ZewaldZaterdag, 29 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Klassiek

Céleste Zewald met ensemble 

 

Léa Hemmerlin klarinet, es-klarinet
Maya Sjoerdsma  klarinet 
Rumiko Ashara  klarinet, bas-klarinet 
Céleste Zewald klarinet 
Carl van Reenen  piano 


Céleste Zewald, inmiddels een zeer vertrouwd gezicht op ons podium. Een musicienne die garant staat voor een boeiend concert. 


Vandaag treed zij op met haar klarinet-leerlingen van het Prins Clausconservatorium Groningen en Carl Van Reenen aan de vleugel. Een verfrissende ervaring 


Ksenia BeltiukovaDonderdag, 27 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Bijzondere duo's


Ksenia Beltiukova | viool

&

Marina Rameiko | piano

 

Op het programma vandaag staan bekende componisten uit onze zuiderbuur-landen: César Frank (België), Ravel en Debussy (Frankrijk).

Ksenia Beltiukova (1986) komt uit een zeer muzikale familie die overigens regelmatig op ons podium staan. Zij werd geboren in Minsk. In 1992 begon zij met vioollessen aan het Music College in Minsk. Ksenia speelt regelmatig met het Filharmonisch Orkest van Wit-Rusland en het Staats Kamerorkest. Sinds 2005 studeerde zij bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2010 voltooide ze cum laude haar masteropleiding

Vandaag speelt zij samen met de pianiste Marina Rameiko (1981). Marina werd geboren in Minsk, Wit-Rusland. Ze begon met pianolessen op zesjarige leeftijd bij het Republikeinse Music College in Minsk. Na cum laude afgestudeerd te zijn (2000), begon ze haar studie aan de Universiteit van Wenen voor Muziek en Podiumkunsten. Van 2005 tot haar Masters degree in 2009 had ze les van prof. Stefan Vladar.

Trio LamyZaterdag, 22 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Strijkensembles

Trio Lamy

 

Anita Jongermans viool
Florin Negreanu alt-viool
Magrita Rondeel celloTrio Lamy is ontstaan uit liefde voor de kamermuziek en de uitdagingen die het meest compacte strijkersensemble kan bieden. De trio is opgericht door drie doorgewinterde uitvoerende musici die zowel in Nederland als in het buitenland op hoog niveau aan het musiceren zijn.

Trio Lamy biedt de luisteraar een ongelofelijke ervaring waarbij de emoties uit de muziek op een verfijnde manier vertolkt worden.

Dominica TrioDonderdag, 20 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Strijkensembles

Domenica Strijktrio

 

Tony Rous viool
Suzan Rous - Woelderink altviool
Irene Van den Heuvel violoncel

 

Tony Rous (viool), won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechische republiek). Hij genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet en later barokviool bij Sigiswald Kuikens. Van 1969  was hij tweede concertmeester van het staatskamerorkest in Pardubice. Vanaf 1976 tot 2010 was hij eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam. Hij was jarenlang primarius van Amsterdamse strijkkwartet en Florestan ensemble met repertoir uit de klassieke en romantische kamermuziek op historisch authentieke instrumenten. Tegenwoordig is hij lid van Tsjechisch baroktrio en Domenica consort. Met al deze ensembles gaf hij ontelbare aantal concerten in verschillende Europese landen en Verenigde staten. Met het Tsjechisch baroktrio heeft hij in Praag 2 CD's opgenomen met sonaten van Franz Benda met originele variaties en versieringen van de componist. Met Suzan Rous CD met duo’s voor viool en altviool van Mozart, Stamitz. Krommer en Kalivoda die in januari 2015 is uitgekomen.

Suzan Rous (altviool) begon met vioollessen bij haar vader (Tony Rous) op heel jonge leeftijd. Later is zij overgegaan op altviool en studeerde bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf zij concerten in Nederland en het buitenland. Tot 2008 maakte Suzan deel uit van het orkest van het Nationaal Theater in Praag. Tegenwoordig is Suzan  altvioliste van  het Domenica consort. Naast haar kamermuziekactiviteiten remplaceert zij regelmatig bij Nederlandse Symfonieorkesten en het Combattimento Consort Amsterdam.


Irene van den Heuvel (violoncello) begon op 9-jarige leeftijd met cellospelen. Zij studeerde bij L. Benjamins, E. Arizcuren, J. Prchal en Frau Prof. A. May. Na haar studie combineerde zij het spelen met lesgeven, wat zij nog steeds doet in Triade te Den Helder en de Muziekschool te Amstelveen. Haar speel-accent is verschoven naar de kamermuziek met een breed repertoire. Zoals de Bachcantates of het organiseren van 2 jubileumconcerten in september 2015 met muziek van A. Pärt ter ere van zijn 80e verjaardag. Vanaf 2006 is een intensief samenwerkingsverband met het Offenburger Streichtrio. Met hen organiseert zij kamermuziekcursussen voor amateurs en semi-professionals in o.a. Ernen/Zwitserland.

Boertien en de WijsZaterdag, 15 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Bijzondere duo's 

Boertien & de Wijs  |  saxofoon en piano


Daan Boertien en Stefan de Wijs leerden elkaar kennen op het Fontys Conservatorium in Tilburg waar ze beide meerdere jaren studeerden. Het toeval bracht hen weer samen op het Conservatorium van Amsterdam waar zij besloten om een duo te vormen.

Daar werden zij gecoacht door Arno Bornkamp en David Kuyken. Hun repertoire spreidt zich uit over enkele honderden jaren van de muziekgeschiedenis. Daardoor spelen ze naast veel origineel repertoire ook veel eigen arrangementen.

Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtubeJenufa KwartetDonderdag, 13 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Strijkensembles

Jenufa Kwartet

 

Naomi Peters viool
Mintje Van Lier viool
Marjolein Dispa alt-viool
Rosalie Seinstra  cello Bruisend en geïnspireerd: een concert van het Jenufa Kwartet is een belevenis. Fluisterzacht of hartstochtelijk: de vier musici spelen met volle overgave en hun doel is het publiek mee te slepen in hun liefde voor de kwartetmuziek. Het Jenufa Kwartet werd geroemd in de pers om ‘zijn uitdrukkingskracht en technische perfectie, zijn homogeniteit en de krachtige individuele expressie van de vier leden’.


Het Jenufa Kwartet, genoemd naar de gelijknamige opera van de Tsjechische componist Léos Janácek, is opgericht in 1994 en is uitgegroeid tot een hecht kamermuziekensemble. Het inmiddels zeer uitgebreide repertoire van het kwartet strekt zich uit van Haydn tot hedendaagse muziek. Het kwartet studeerde regelmatig in Praag bij Milan Skampa en ontwikkelde daardoor een bijzondere affiniteit met de Tsjechische kamermuziek. Ook speelt het kwartet graag Nederlandse hedendaagse werken, die dan vaak verdieping vinden door het persoonlijke contact met de componist.

Het kwartet behoort tot de eerste lichting afgestudeerde kwartetten aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, de gespecialiseerde opleiding voor jonge, talentvolle strijkkwartetten. Daarbij werd het kwartet intensief gecoacht door de cellist Stefan Metz en door de leden van wereldberoemde kwartetten als het Amadeus Kwartet, het Borodin Kwartet, het Prazak Kwartet en het Allegri Kwartet. Op concoursen gooide het Jenufa Kwartet hoge ogen: het kwartet behaalde de halve finale op het Internationale Kamermuziekconcours ‘Premio Vittorio Gui’ te Florence en won de Publieksprijs op het Nationaal Kamermuziekconcours Almere.

Bekende musici werkten samen met het Jenufa Kwartet: onder meer de altviolist Vladimir Mendelssohn, de pianisten Jean Dubé, Rian de Waal en Frank van de Laar, de mezzosopraan Tania Kross en de harpiste Lavinia Meijer. Het kwartet gaf concerten op verschillende festivals zoals het Orlando Festival, het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Classique in Den Haag, Kamermuziek in het Groen in Eindhoven en het Festival van Zeeuws-Vlaanderen. De pers schreef over dit laatstgenoemde optreden: ‘Zij toonden een muzikale doorleving, technische perfectie en sublieme expressie’. Het Jenufa Kwartet werd geselecteerd voor de concertserie 'Het Debuut'. Naar aanleiding van deze auditie heeft het Jenufa Kwartet een grote concertreeks verzorgd in de beste concertzalen van Nederland. Ook maakte het Jenufa Kwartet een tournee in Frankrijk. Het Jenufa Kwartet trad verschillende malen op in de Kleine Zaal van Muziekcentrum Vredenburg Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Concertgebouw te Amsterdam.

Naomi Peters bespeelt een 'père' Bernadel uit 1831. Mintje van Lier bespeelt een viool van Johannes Fransiscus Cuypers (1812), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Marjolein Dispa bespeelt een altviool van Domenicus Busan uit 1780. Rosalie Seinstra bespeelt een cello van rond het jaar 1900 van een anonieme bouwer met een strijkstok van H.R. Pfretschner.


Lataster trioZaterdag, 8 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Klassiek

Trio Lataster

 

Ingrid Nissen hobo
Magrita Rondeel cello
Mariken Zandvliet pianoTrio Lataster bestaat uit Ingrid Nissen hobo, Magrita Rondeel cello en Mariken Zandvliet piano. Een verrassende en kleurrijke combinatie van instrumenten, waarvoor het trio reeds diverse composities liet bewerken.

Net als in de meer bekende triobezetting klarinet, cello en piano hoort u de samensmelting van houtblazer en strijker, verbonden door de piano.


Aafje en Anna2Donderdag, 6 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Bijzondere duo's

Anna Schweitzer | cello

&

Aafje Van Gemert | piano


Anna Schweitzer
is geboren in Wenen en maakte op zevenjarige leeftijd al kennis met de cello. Vanaf haar 17de studeerde zij full-time aan de  'University of Music Vienna'  en sloot haar studie glansrijk af in 2013 als  „Instrumentaal-pedagoge“.

Zij vervolgde haar studie op de Conservatoria in Utrecht en Rotterdam en behaalde daar haar master-titel als 'performing artist' in 2009. Anna specialiseert zich in haar verdere ontwikkeling in voornamelijk barok en renaissance.  Naast kamermuziekconcerten geeft zij cello-les bij 'Ceres' in Utrecht.


Anna Schweitzer is, naast musicus, ook leraar "Alexander technique",

Anna bespeelt een cello die gebouwd is door Saskia Schouten (2007) en een barok-cello van 'Renault et Chatelein 1790'.

Aafje Van Gemert. Na het gymnasium begon Aafje met de studie Nederlandse taal- en Letterkunde aan de universiteit van Utrecht en Piano aan het Utrechts conservatorium. Ze volgde les bij Henk Ekkel, Alwin Bär en David Kuyken. In juni 2002 deed ze haar eerste fase eindexamen, waarvoor ze de Richard Hol-fonds prijs ontving. Naar aanleiding hiervan trad Aafje op voor radio en televisie en is er een cd-opname gemaakt van haar vertolkingen van Bach en Berg.


Ze zette haar studie voort in de tweede fase bij David Kuyken. Ze studeerde daarvoor af met onderscheiding. 
Samen met mezzosopraan Ellen van Beek werd Aafje aangenomen voor de Internationale Lied masterclass in Amsterdam, o.l.v. Udo Reinemann. Zij kregen een jaar lang masterclasses van o.a. Rudolf Jansen, Helmut Deutsch, en Sarah Walker. In het lied worden Aafjes affiniteit met poëzie en muziek verenigd.

Voor het moderne repertoire kreeg Aafje lessen van Ton Hartsuiker. Bij Konrad Richter volgde ze masterclasses in solo-repertoire. Aafje heeft de afgelopen jaren verschillende solorecitals verzorgd. Daarnaast heeft ze een liedprogramma met mezzo-sopraan Ellen van Beek met wie ze door heel Nederland concerten geeft. Aafje werkte met verschillende kamermuziekensembles en als pianist in orkesten. In 2012 werd Het Kwartet in de Branding geboren waarin vier pianisten zich toeleggen op het spelen van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt.


EgbertJan en ManjaZaterdag, 1 oktober 2016   Programmabutton   

In de serie : Bijzondere duo's

Egbert Jan Louwerse | fluit

&

Manja Smits | harp


Inmiddels vaste gasten op ons podium. Ook dit seizoen mogen we weer genieten van deze mooie fluit/harpcombinatie.


Deze bijzondere combinatie verzorgt vandaag het lunchconcert.