Toeac DuoDonderdag, 30 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Bijzondere duo's

Duo Toeac

 

Renée Bekkers accordeon
Pieternel Berkers accordeon

 

Renée Bekkers (1985) en Pieternel Berkers (1986) vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden beiden aan het Fontys Conservatorium bij Ronald van Overburggen en aan ‘The Royal Danish Academy of Music’ in Kopenhagen bij de professoren Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij haar Master behaalden. In september 2015 rondde TOEAC daar de ’solistenopleiding’ af.

TOEAC behaalde prijzen op o.a. het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christina Concours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), een finaleprijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een finaleplaats bij Dutch Classical Talent en de Legatkonkurrence (Denemarken).

EuropaZaterdag, 25 maart 2017Programmabutton1

In de serie : Strijkensembles

Strijktrio Europa

 

Marieke de Bruin viool
Mark Mulder altviool
Jozien Jansen cello


De naam Strijktrio Europa is geïnspireerd op de Griekse mythe van de Fenicische prinses Europa. Europa werd ontvoerd door oppergod Zeus en was de moeder van Minos, koning van Kreta. Minos staat voor de Minoïsche cultuur, de oudste bekende beschaving in het werelddeel Europa.

Het continent Europa met zijn eindeloze kusten waar de zon ondergaat, ook wel genoemd 'Het Avondland' is de plek waar wij wonen, waar wij ons verbonden voelen en van waaruit wij de wereld bereizen

Marieke de Bruijn, Mark Mulder en Jozien Jansen delen de liefde voor het strijktrio; een bijzondere en intieme samenspelvorm, waarvoor prachtig repertoire is geschreven. 


Naast hun aanwezigheid in dit strijktrio kunt u hen regelmatig tegenkomen bij diverse ensembles en beroepsorkesten 


Vandaag op ons podium in de Azijnfabriek.

 Natasja MorozovaDonderdag, 23 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Klassiek

Natasja Morozova met ensemble


Natasja Morozova viool
Maria Bykova viool
Jan Buizer alt-viool
Julia Buizer - Madzhar piano

 

Natasja Morozova is geboren in Sint Petersburg. Zij begon haar vioolstudie op 7-jarige leeftijd aan de speciale muziekschool voor jong talent. In 1974 vervolgde zij haar studie aan de conservatoria van St.Petersburg en Moskou haar solocarrière begon op 13-jarige leeftijd met concerten in o.a. de Philharmonie St.Petersburg en in het Kremlin in Moskou. Sindsdien gaf zij recitals In o.a. het Concertgebouw te Amsterdam en de Carnegie Hall te New-York. Zij speelde in soloconcerten met o.a. het Radio Philharmonisch Orkest, het St.Petersburg staatsorkest, het Bolshoi theater, en het Budapesto Philharmonic.

Daarnaast nam zij ook deel aan belangrijke muziekfestivals zoals bijvoorbeeld het Sleswig Holstein festival, waar ze kamermuziekconcerten gaf met M.Rostropovitch, B. Davidovich en M. Argerich, of Valery Gergiev’s festival “Stars of the White Nights”. Zij verzorgt masterclasses over de hele wereld, o.a. in Boston, Lyon, Rotterdam en Rostov a/d Don. Sinds 1990 woont Natasja in Nederland en is ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Rotterdams conservatorium.

 

OEMZaterdag, 18 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Blazersensembles

Otto - e - Mezzo

  

Jan Lammers fluit
Rachel Kemps fluit
Rutger Stoel hobo
Renske Van Enschot hobo
Ties Kemper klarinet
Conny Van Nobelen klarinet
Jasper Arts hoorn
Remon Aarts hoorn
Jo Laeven fagot
Pieter Teekens fagot
Evert Jan Wever contrabas


Blazersensemble otto-e-mezzo bestaat uit professionele musici, studenten van het Fontys conservatorium Tilburg en gevorderde amateurs uit de regio. Het ensemble is in 2007 opgericht en staat onder leiding van Robert van Enschot. 
In de basis is otto-e-mezzo een blaasoctet bestaande uit twee hobo's, twee klarinetten, twee hoorns en twee fagotten. Het ensemble wordt waar nodig uitgebreid naar de door het werk vereiste bezetting.

Doelstelling van het ensemble is om uitdagende kamermuziek voor blazers te spelen en deed dat reeds in concerten bij toonaangevende kamermuziekseries, zoals de 'Nacht van de Kunsten' in Tilburg, ‘Noten op de Noen’ in Helvoirt, Kasteel Doornenburg en de Hilvaria Studio's in Hilvarenbeek.

Het ensemble legt zich toe op de periode van het einde van de 18e eeuw tot en met de 20e eeuw. Het repertoire omvat werken van Franz Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák, Richard Strauss, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Claude Debussy, Maurice Ravel, Florent Schmitt , Svend S. Schultz , Gordon Jacob, Pablo Escande,en Willem van Otterloo.


KapustinDonderdag, 16 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Klassiek

Sara Kapustin | viool 


‘Sarah is één van de meest briljante, begaafde, jonge Amerikaanse violiste van haar generatie en één van de meest communicatieve en geïnspireerde strijker, die ik ben tegengekomen.’ (Ilya Kaler, Russisch violist)

Sarah Kapustin gaf als soliste, maar ook in kamermuziekensembles concerten in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. Sarah behaalde in 2005 haar Master aan de Juilliard School bij Robert Mann (2005). Eerder ontving ze haar Bachelor van de Universiteit van Indiana.

Aanvankelijk had ze les van Mimi Zweig en James Przygocki aan de String Academy van Wisconsin. Van 2006 tot 2008 studeerde Sarah in Parijs bij Michel Strauss en Vladimir Mendelssohn. In die periode was ze tevens concertmeester van het Orchestre des Lauréats du Conservatoire. Sinds 2008 woont Sarah in Den Haag, waar ze primarius was van het Rubens Quartet.

Sinds 2011 is zij hoofdvakdocente viool en kamermuziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en sinds 2012 speelt ze geregeld als concertmeester bij Sinfonia Rotterdam. Ze bespeelt een door Giovanni Battista Rogeri gebouwde viool (Brescia ca. 1690), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds in Amsterdam.NijeTrioZaterdag, 11 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Klassiek

NIJE TRIO

Mijke Sekhuis sopraan
Hanka Clout klarinet
Vaughan Schlepp piano

 

Het Nije Trio bestaat uit sopraan Mijke Sekhuis, klarinettiste Hanka Clout en (forte)pianist Vaughan Schlepp en is ontstaan tijdens een operaproductie in de Friese plaats Nijetrije. Alle drie de musici zijn actieve professionele spelers in de Nederlandse muziekwereld, in kamermuziek, opera en orkest.

Van alle instrumenten leek volgens Mozart de klarinet het meest op de menselijke stem. 

De combinatie van sopraan en klarinet met de unieke klank van de fortepiano (de piano uit de 18e en vroege 19e eeuw, en bovendien het instrument waar Mozart voor schreef), maken dat het Nije Trio een prachtig en gevarieerd programma kan presenteren. (Welliswaar vandaag dan op onze eigen hedendaagse vleugel).

 

 

DuoDeThuiskomstDonderdag, 9 maart 2017 Programmabutton1   

In de serie : Bijzondere duo's

Duo De Thuiskomst

Quirine van Hoek viool
Ellen Zijm accordeon


De combinatie van viool en accordeon biedt verrassend veel 
mogelijkheden. Het duo gaf concerten op tal van grote podia, zoals het Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht.

Daarnaast was het duo te horen in Fringe-programma’s 
van verscheidene oude muziek festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua in Brugge.

VasiOesi1Zaterdag, 4 maart 2017 Programmabutton1

In de serie : Bijzondere duo's 

Andrea Vasi | piano

&

James Oesi | contrabas

 

Deze musici spelen de arpeggione sonate van Franz Schubert en een sonate van César Franck.

"Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is” Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4.

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst naar Nederland in 2009 een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. De uit Johannesburg afkomstige bassist studeerde o.a. aan beroemde conservatoria te Moskou, New York en Den Haag, waar zijn eindexamen met een 10 met aantekening werd gewaardeerd. James, die vele prijzen won, trekt als solist door het land en speelde op vele festivals, voor NPO-Radio4 en bij Podium Witteman.

Andrea Vasi, de Roemeens-Nederlandse pianiste, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij won vele prijzen tijdens concoursen en als winnares van het bekende Prinses Christina Concours trad zij, zowel als solist als begeleider tot twee keer op in de befaamde Carnegie-Hall te New York. Daarnaast maakte zij concerttournees naar o.a. Frankrijk, België, Zwitserland, de V.S., Canada, India en Argentinië.

FCA1Donderdag, 2 maart 2017Programmabutton1

In de serie : Strijkensembles

Fontys cello ensemble
m.m.v.
André Telderman | piano


 

Felicia Dercksen cello
Clara Riviere de Visier cello
Janouk Heidema cello
Wieke de Kruif cello
Monique Heidema cello
André Telderman pianoVandaag staat de cello centraal! Het ensemble laat u kennis maken met allerlei mogelijkheden van het instrument en met de meest uiteenlopende componisten die voor het instrument hebben geschreven.

Meester en gezellen van de Fontys Hogeschool Tilburg in het programma ‘Cello´s Centraal´ met werken van Caix d'Hervelois tot aan Luciano Berio.