..
AristoDonderdag, 29 oktober 2015   i button

In de serie : Strijk-ensembles

 

Aristos Kwartet

 

Evelien Jaspers viool
Dimitry Ivanov viool
Sylvain Dessane alt-viool
Otto Bakker cello


Het Aristos Kwartet werd in 2008 opgericht door Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting werd in 2012 internationaal met tweede violist Dmitry Ivanov, uit Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, uit Frankrijk. Sinds september 2015 volgt het Aristos Kwartet de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse StrijkPodium kwartet Academie. Wekelijks krijgen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks krijgt het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera.

In juni 2015 studeerde het Aristos Kwartet als eerste kwartet van Nederland cum laude af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, Quator Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.

Het Aristos Kwartet nam deel aan cursussen, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekaterlier, de Tiberius Week in Roemenië, Orlando Festival, de International Quartet Academy van Quarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim. Docenten waren Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer, Quarteto Casals, Quarteto Quiroga en het Schumann Quartett. Naast eigen programma’s waren er bijzondere projecten met de Dutch Don’t Dance Division en traden ze op met Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, Konstantyn Napolov, het Matangi kwartet, het Dudok kwartet, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme.

In 2014 trad het Aristos Kwartet op voor koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de Grace Kelly tentoonstelling. Het Aristos Kwartet werkte samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten en trad op tijdens festivals als Festival Classique, Grachtenfestival, Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en als hoogtepunt het Edinburgh Festival (Schotland). Ook ging het kwartet op tournees naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet regelmatig op bij Kunst in de Kamer en Live Music Now. Sinds 2015 is het Aristos Kwartet onderdeel van ProQuartet, waardoor zij worden uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa.