..
Clout QuaadenDonderdag, 12 november 2015   i button

In de serie : Vocaal

 

Harald Quaaden | tenor

&

Gabrielka Clout | piano

 

Vandaag een uitvoering  Schuberts "Winterreise" 

Schubert noemt zijn Winterreise 'Ein Zyklus schauerlicher Lieder'. Hij rekent de liederen die hij voor de Winterreise componeert tot de allermooiste die hij ooit heeft geschreven: ‘Ik ben op deze liederen meer gesteld dan op alle andere die ik heb geschreven en mettertijd zullen jullie er ook van gaan houden’, vertelt hij aan zijn vrienden die na het horen ervan eigenlijk niet weten wat ze ermee aan moeten.

Het laatste wat Schubert doet als hij in november 1828 op het sterfbed ligt, is het corrigeren van de drukproeven. Aanvankelijk wordt de Winterreise met zeer gemengde kritiek ontvangen. Het duurt geruime tijd voordat het werk wordt erkend als een geheel en met een voor die tijd unieke intensiteit.

Winterreise is opgebouwd uit 24 liederen, die samen ongeveer vijf kwartier duren. De ijzigheid van de natuur, de verwarde gedachten en het lijden van een man die is afgewezen door zijn geliefde komen samen in deze cyclus. Gekweld en achtervolgd door herinneringen reist hij door een winters landschap.

Een dreigende kraai volgt hem, hij hallucineert dat hij drie zonnen ziet en ontmoet tenslotte een oude man met een draailier - Der Leiermann, wiens uiterlijke staat even desolaat is als zijn ziel. Er bestond tot die tijd niet veel bedroefder muziek dan deze, zonder enige troost. Zeker aan het slot is geen ruimte meer voor hoop, alleen voor bitterheid. 


Voor de complete tekst van de Winterreise-uitvoering "klik hier"