..
BlowUPDonderdag, 16 februari 2017   Programmabutton   

In de serie : Blazersensembles

Fluitoctet BlowUp

m.m.v.

Jeroen van Veen | piano

Gaëlle Dohen                                      piccolo, fluit, altfluit
Ivo Visser piccolo, fluit, altfluit
Egbert Jan Louwerse piccolo, fluit, altfluit
Noor Kamerbeek fluit, altfluit
Froukje Wienbenga  fluit, basfluit
Danielle Klootwijk fluit, altfluit, basfluit
Olivier Baker  fluit, contrabasfluit
Dominy Clements fluit, subcontrabasfluit



Acht soms fluisterende fluiten, kunnen klinken als een groots kerkorgel. Wegens het grote succes afgelopen jaar nemen ze vandaag weer het podium van de Azijnfabriek in beslag. 

Het Fluitoctet BlowUp!, in 2006 opgericht, bestaat uit acht (dwars)fluitisten en functioneert als een kamermuziekensemble zonder dirigent. De omvang is te vergelijken met dat van een strijkorkest. De musici van BlowUp! bespelen ieder diverse instrumenten uit de dwarsfluitfamilie. Dit leidt tot zeer gevarieerde programma’s, van speciaal voor het octet geschreven composities tot arrangementen uit de hele muziekliteratuur, allemaal gemaakt door leden van het octet.

Eén van de hoogtepunten was de opera An Enlightened Disciple of Darkness van componist/subcontrabasspeler Dominy Clements, in augustus 2013 met veel succes door solisten, koorzangers en het fluitoctet in Tallinn in première gebracht. Daarna volgde in juni 2015 de première van het spectaculaire, 55 minuten durende minimal Pianoconcerto Continuum van pianist Jeroen van Veen, evenals een bewerking voor octet en piano van het 45 minuten durende minimalstuk Palimpsest van Simeon ten Holt.

In 2015 startte de kindervoorstelling Matilda en Kleine Vis, met muziek van Dominy Clements op tekst van octet-lid Noor Kamerbeek, samen met kunstenaar Gerard de Bruyne en actrice Marijke Beversluis. Deze voorstelling loopt nog steeds door.

jeroen van veenJeroen van Veen is prijswinnaar van diverse concoursen en geeft concerten over de hele wereld. Daarnaast nam hij reeds 150 cd’s, 5 dvd’s en 6 dubbel lp’s op voor diverse labels. Daaronder bevinden zich alle composities van Simeon ten Holt, werken van Einaudi, Satie en zijn eigen composities.

Samen met zijn echtgenote Sandra van Veen boekt hij volle zalen geboekt met ten Holts Canto Ostinato. Jeroen van Veen is volgens een aantal critici dé Minimal Music specialist in Nederland.

Hij werkte echter ook samen met de Amerikaanse musicoloog en voormalig assistent van Igor Stravinsky, Robert Craft, aan de uitvoering en opname van het piano-oeuvre van deze beroemde componist, in de New York Times omschreven als ‘the best ever’.