..
antal sporckDonderdag, 11 juni 2015   i button   

In de serie : Pianorecitals

Antal Sporck, pianorecital

Als zoon van een pianistenechtpaar werd Antal Sporck (1981) al op zeer jonge leeftijd met muziek in contact gebracht. Op vijfjarige leeftijd speelde hij piano, viool en trompet, en zijn eerste composities vonden de weg naar het podium toen hij twaalf was. Met zijn Variaties geschreven voor Het Nieuw Ensemble behaalde hij in 1999 de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours. In 2001 soleerde Antal in zijn eigen pianoconcert met het Nederlands Kamerorkest.

Antal was dirigent bij De Nieuwe Opera Academie, het Nederlands Kamerorkest en het Limburgs Symphonie Orkest. Als pianist behaalde hij in 2006 zijn masters diploma met onderscheiding. Daaropvolgend werkte hij samen met componist George Benjamin, en gaf de Nederlandse première van diens Piano Figures. In 2008 maakte Antal zijn solodebuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. 

Antal won de tweede prijs bij het prestigieuze Orléans Internationaal Pianoconcours, alsmede de Chevillion-Bonnaud prijs voor zijn 5 Preludes en de André Boucourechliev prijs. In 2008 speelde hij tien solorecitals in de grotere zalen van Nederland in de serie Het Debuut. Ook is hij veelvuldig actief in de kamermuziek. 
T.V. Rijnmond en de AVRO maakte uitgebreide portretten van Antal. Zijn composities waren te horen in het Festival van Vlaanderen, en het festival 'St. Petersburg Musical Spring'. In 2009 ging 'Fantazias for String Quartet' in première op het Ravel festival in Montfort L'Amaury. In 2013 was zijn muziek te horen tijdens het festival 'Zhytomyr Musical Spring'.