..
Bas VerheijdenDonderdag, 22 september 2016   Programmabutton   

In de serie : Pianorecitals

Bas Verheijden |  piano 


Welke Nederlandse pianist speelde 13 opeenvolgende avonden Rachmaninovs Derde pianoconcert in alle grote zalen van Nederland? Welke pianist werd als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de befaamde Accademia Pianistica in Imola ( Italië)?   Wie heeft er op youtube tientallen wereldpremières staan met pianowerken van vergeten componisten?  Welke pianist bezit een prachtige Baldwin concertvleugel met daarin handtekeningen van onder meer Chick Corea, Dave Brubeck en Fats Domino? Het antwoord op bovenstaande vragen zal u niet verbazen: BAS VERHEIJDEN

Bas Verheijden studeerde in 1999 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar Jan Wijn zijn docent was. Hierna werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri col Maestro. Daar studeerde hij 2 jaar bij Boris Petrushansky. In 2001 mocht hij een week lang een masterclass volgen bij Maria João Pires. De Avro maakte hiervan een documentaire. In 1997 was Bas Verheijden winnaar van de 2e prijs en de persprijs tijdens het Internationale Muziekconcours Scheveningen voor piano.

Verheijden vestigde in 2000 zijn naam door op dertien achtereenvolgende dagen Rachmaninovs Pianoconcert No 3 uit te voeren met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Roland Kieft. Van het slotconcert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw werd een live cd gemaakt. (Deze opname is te beluisteren in de muziekspeler onderaan de pagina) Hij werd uitgenodigd voor een recital in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en Jonge Virtuozen in de Beurs van Berlage. Verheijden zet een ferme handtekening op zijn programma’s door bij voorbaat niet te kiezen voor alleen het standaardrepertoire: naast mooie bekende werken zoekt hij altijd naar verborgen juwelen van vergeten componisten. Voor componisten als Cécile Chaminade en Friedrich Gernsheim heeft hij in dat opzicht pionierswerk verricht in Nederland. 

Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtube