..

EofTdefZaterdag 3 maart 2018   Programmabutton   

In de serie : Bijzondere Duo's

 

Kymia Kermani  | klarinet 

&

Alba Gentili-Tedeschi | piano



Duo Kermani-Gentili
heeft met haar bijzondere programma’s en haar internationale bezetting een naam gemaakt. De kern van het ensemble bestaat uit klarinet en piano, soms spelen ze in grotere bezettingen. Het ensemble concerteerde in heel Europa. De musici leerden elkaar kennen in Berlijn en gaven het ensemble oorspronkelijk de naam ‘End of Time', geïnspireerd door het Quatuor pour la Fin du Temps van Messiaen. Het uitvoeren van dit zeer complexe en gevoelige werk toont de bijzondere aandacht en waardering van het ensemble voor de hoogste precisie van ensemblespel, exacte omzetting en extreem delicate uitvoering van de stukken.

Vandaag staat een "Ode aan de Rapsodie" op het programma.

Beroemde en minder bekende componisten ontmoeten elkaar in dit spannende programma voor klarinet en piano. De muzikale vrijheid van de "rapsodie" bieden de luisteraar een regenboog van atmosferen. Na de gevoelige introductie van Excoffier zorgen de passie en onrust van Chopin en de muzikale ademhaling van 'Ode aan de bewoners van een gevelde boom' van Irlando Danieli voor een perfecte balans. In dit stuk uit 1986 -Duo Kermani-Gentili voerde de wereldpremière van dit stuk uit- zorgen de rusten voor een eigen klankkleur.

Met de rapsodie Asuka laat Franse componist Roger Boutry de wereld rondom een Japanse rivier zien. In het tweede deel wordt de Japanse fluit "shakuhashi" geïmiteerd tijdens twee cadensen door de klarinet gevolgd door het derde deel waar de hectiek van de stad getoond wordt in het pulserende "Spitsuur". Het jazzy einde zorgt voor een geweldige overgang naar de Rhapsody in Blue. Een tip van meerdere fans uit ons publiek die tijdens Gershwin niet stil konden blijven zitten: u bent van harte uitgenodigd om te dansen!


Voor een uitgebreide CV van beide musici klik HIER.